Ziek is ze ervan. Boos en verdrietig ook. Marieke uit de Haveltermade in Meppel ontdekte woensdag dat de kat van haar zoon een kogel in zijn schouder had zitten. „Ik vind het heel erg dat er iemand rondloopt die dit soort dingen doet in Meppel, in een woonwijk.”

Tommy, twee jaar oud en normaal heel levendig, lag woensdag boven in huis op een plekje waar hij anders nooit ligt. Raar, dacht Marieke, die bij hem ging zitten en het diertje begon te aaien. Tommy stond op, hinkte weg en kroop onder het bed. „Toen ik hem wilde oppakken, begon hij te grommen. Hij had duidelijk veel pijn bij zijn voorpoot.” Marieke besloot om een dierenarts naar hem te laten kijken.

In eerste instantie dacht ze dat Tommy zich had verstapt. Dat was zeker niet het geval. „De dierenarts vond een rond bolletje bij zijn elleboog, vermoedelijk een kogeltje. Voor de zekerheid is een foto gemaakt en is er wat haar weggeschoren. Het wondje wat de kogel had veroorzaakt werd zo zichtbaar. Tommy was beschoten, hij had een kogel in zijn lichaam.”

Pijnstillers doen hun werk

Groot is de opluchting wanneer blijkt dat een operatie niet nodig is. „De kogel is op een plekje bij zijn schouder in het spierweefsel. Na verloop van tijd zou deze moeten inkapselen, zodat hij er dan geen last meer van heeft.” Antibiotica en pijnstillers doen nu hun werk. Marieke: „De pijnstillers helpen gelukkig wel, maar hij voelt zich erg ellendig en ligt veel. Als er geen complicaties optreden, komt hij er wel weer bovenop. Hij heeft het geluk gehad dat de kogel op deze plek is terechtgekomen, want anders had dit heel anders af kunnen lopen.”

loading

Zodra de dierenarts de kogel ontdekte, overspoelden ongeloof én boosheid haar. Eigenlijk nog steeds. „Hoe kan iemand zoiets doen? Op de terugweg in de auto moest ik even heel hard huilen. Thuis aangekomen drong het pas echt door. Ik woon in een woonwijk, met veel mensen en dieren in de omgeving. Blijkbaar is er iemand die dit grappig vond of katten haat, maar er op schieten met dit soort schade als gevolg gaat echt te ver. Wat voor persoon ben je dan? Echt heel ziek. Naast dat ik er al dagen misselijk van ben, is ook mijn zoon compleet van slag. Tommy is een erg schuwe poes buiten en zal niet gauw bij vreemde mensen in de buurt komen.”

loading

Waarschuwing

Marieke gaat melding doen bij de politie. Ook al heeft ze geen vergelijkbare rampverhalen in haar buurt gehoord, toch roept ze mensen op om goed op hun katten te letten. „Ik hoop dat degene die dit heeft gedaan beseft wat hij heeft aangericht. Een onschuldig dier ontzettend veel pijn aandoen. Als baasje doet het veel pijn om je dier zo te zien lijden. Ik hoop dat Tommy het enige slachtoffer blijft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe