Kattenbrasserie Sam & Moos is het eerste kattencafé van Drenthe

Kattenliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Assen heeft sinds kort een kattencafé. Kattenbrasserie Sam & Moos is het eerste kattencafé in Drenthe.

Marley, Puck, Lenny, Joep, Parel en Moos zijn de namen van de wollige katten die ronddartelen in het kattencafé aan de Ceresstraat 40 in Assen. Inmiddels is de kattenfamilie zelfs uitgebreid met nog een stuk of wat jonkies.

Een paar meiden liggen bij de jonge katjes op de grond en aaien ze over hun koppies. Vaders, moeders, broers en zussen kijken met een grote glimlach toe, eten van hun tosti’s en drinken een kop koffie of een glaasje chocomelk.

‘Ik zag dat ze helemaal uit haar schulp kwam’

Sammy van Naarden (24) uit Assen is de eigenares van Kattenbrasserie Sam & Moos. Toen Van Naarden vorig jaar voor het eerst in een kattencafé in Groningen kwam raakte ze geïnspireerd. „Ik was met mijn nichtje van zes, die normaal heel ingetogen is. Ik zag dat ze helemaal uit haar schulp kwam, dankzij de katten. Dat vond ik zo mooi om te zien.”

Elke grote stad heeft inmiddels wel een kattencafé. „Ik dacht: tijd dat Assen er ook eentje krijgt!”

Knusse, gezellige sfeer

Wat er zo leuk aan is? De huiskamerlook van het café en de katten zorgen voor een knusse, gezellige sfeer, verklaart Van Naarden. „Het leeft dankzij de katjes. En ze zijn goed voor het sociale aspect. Mensen gaan ook met elkaar kletsen en merken vaak niet eens dat we hier helemaal geen muziek op hebben staan.”

Toch heeft de eigenares ook een aparte lunchroom ingericht, waar je van je lunch kunt genieten zonder dat de katten - letterlijk - het kaas van je brood eten. „Ja, dat kunnen ze wel doen als je je eten onbeheerd laat”, lacht Van Naarden. „Maar over het algemeen hebben ze wel goede manieren.”

Op visite bij de katten

De katten van Van Naarden wonen nu in de Kattenbrasserie. Dat maakt dat de bezoekers eigenlijk op visite gaan bij de katjes. „Dit is hun thuis. Ze vinden het hier heerlijk. Ze krijgen aandacht en kunnen op avontuur. En als het ze even teveel wordt, is er ook een ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken.”

Rayenne (11) uit Assen kan haar geluk in elk geval niet op. Donderdag knuffelde ze voor het eerst met de katjes van Sam & Moos. Vandaag is ze alweer teruggekomen. „Katten zijn mijn lievelingsdieren. We hebben er thuis ook twee, maar die vragen niet zoveel aandacht.”

De Kattenbrasserie is elke dag van 10.00 uur tot 17.30 uur open. Op vrijdag is het café tot 21.00 uur open.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.