Al 25 jaar zit Coevorden zonder buitenzwembad. En dat zijn inwoners beu, stelt Ludwig Oldenhuis. De Coevordenaar heeft een Facebook-pagina in het leven geroepen. Met maar één doel: de terugkeer van een buitenbad in het hart van de stad.

,,Ik las laatst een artikel dat de gemeente van Coevorden een bezoekersstad wil maken. Allemaal hartstikke leuk, maar als je bezoekers iets wilt bieden dan moeten de faciliteiten wel dik voor mekaar zijn én daarnaast ook zorgen voor je eigen inwoners. Het doet mij gewoon pijn als ik in de Haven kleine kinderen van de brug zie afspringen. Tegelijkertijd is het binnenbad van De Swaneburg in de zomer dicht. Dan denk ik, Coevorden is relatief gezien zo’n grote plaats in de omgeving. Waarom ontbreekt een buitenbad in onze stad?”

‘Als je niets doet, kom je er nooit achter’

Zieltjes winnen gaat de geboren en getogen Coevordenaar (45) via Facebook goed af. Binnen een paar dagen hebben zich al tweeduizend mensen bij de pagina aangesloten.

,,Ik was eerlijk gezegd behoorlijk overdonderd door de reacties. Mensen die je een hart onder de riem steken en volledig achter het idee staan. Zich herkennen in het verhaal. Ik krijg nu hulp van Raymond Rolleman en Gonnie Leemhuis-Brinker, zweminstructrice bij De Swaneburg. In eerste instantie willen we dit initiatief los aanvliegen. We hopen dat ons signaal nu wordt opgepikt en er een breder draagvlak ontstaat. Als je niets doet, kom je er nooit achter.”

De grote wens van jong Coevorden

Coevorden en een buitenbad. Beide worden al jaren in één adem genoemd, maar wel in negatieve zin. Met de sloop van de Feithhal in 1996 verdween op sportpark De Pampert ook het vermaarde buitenzwembad.

Dat het gemis groot is blijkt ook al jarenlang tijdens Ganzenmarkt. Als aan de kandidaten van de Miss- en Minimiss-verkiezing wordt gevraagd wat hun grote wens is voor Coevorden, dan staat de wens van een buitenbad steevast met stip op 1.

Oldenhuis is zich daar ook bewust van, maar weet ook dat eerdere initiatieven en acties op niets uitliepen. Hij mag dan het idee opwerpen, de chef-kok en uitbater van het restaurant in het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam zegt zelf niet de kar te willen trekken.

,,Hopelijk staat een projectontwikkelaar, een initiatiefnemer of een andere bezige bij op die in samenspraak met de gemeente onze ideeën kunnen vormen tot een bouw- en exploitatieplan. Misschien komt er steun vanuit het bedrijfsleven of zelfs vanuit de Europese Unie.”

‘We hoeven echt geen glijbaan van 40 meter’

Cruciaal is natuurlijk de vraag wat zo’n bad zou moeten kosten. ,,Als een Aquarena in Emmen 17 miljoen euro kost, dan ga ik voor een buitenbad zonder muur en dak zeker uit van driekwart van dat bedrag. Kijk, we hoeven er echt geen spectaculaire glijbaan van veertig meter bij te hebben. Gewoon een paar duikplanken en een kleine glijbaan voor de kinderen, daar kom je al een heel eind mee. Ja, ik denk dat een gezonde exploitatie mogelijk is, op basis van het huidige én jarenlange enthousiasme bij inwoners. Zij zouden ook als vrijwilligers hun steentje kunnen bijdragen.”

Waar moet het buitenbad komen?

Twee locaties zijn wat hem betreft prima geschikt. ,,De parkeerplaats achter De Swaneburg. Die is altijd leeg. Er is plek zat. Maar als scholengemeenschap De Nieuwe Veste naar het EDS Plein verhuist, dan heb je ook een mooie locatie te pakken. Lekker centraal. Ik ga ook lijntjes uitgooien naar zwemvereniging De Plons en duikclub Spirula. Zij moeten ook een rol in dit verhaal gaan spelen, want een buitenbad is ook in hun voordeel.”

‘Bij de Klinkenvlierse plas schieten de tranen in je ogen’

Buiten zwemmen in de gemeente Coevorden kan al jaren in de openluchtbaden van Zwinderen, Noord-Sleen en Zweeloo. Zwembaden met een grote regionale functie, net als die in het naburige Zandpol en De Krim, die draaien dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers.

En laten we de Klinkenvlierse plas niet vergeten. ,,Maar ben je daar wel eens geweest? De tranen schieten in je ogen. Het is smerig, er lopen honden los. Buiten zwemmen kan daar wel, maar dan moet je het gebied gaan afsluiten, zoals in het natuurbad van Zandpol gebeurt. Douches erbij, wc hokjes. Maar dan moet je ook alles uitbaggeren, anders is het geen doen.”

Het verlangen naar wat ooit was, is groot. ,,Kijk wat onze generatie allemaal heeft zien verdwijnen in de stad. Ooit was Coevorden het Las Vegas van het Noorden. Met Smithy’s Palace, een goed uitgaansleven en een buitenzwembad in het hartje van de stad. Wij hebben het vroeger ontzettend mooi gehad en dat gun ik de generaties na ons ook. Dat is de hele insteek van onze actie. Dat buitenbad had nooit mogen verdwijnen.”

‘Luisteren naar inwoners is het cruciale punt’

Reuring is volgens Oldenhuis het kernwoord van zijn actie. ,,En dan met name gericht op de jeugd. Wil je die hier houden, dan moet je wel wat blijven bieden. Zo merk ik dat steeds meer kinderen uit de stad naar een middelbare school in Emmen of Hardenberg gaan. Dat vind ik jammer. Coevorden moet niet alles uit handen geven.”

Afgelopen vrijdag heeft Oldenhuis tegenover wethouder Joop Brink zijn plan in grote lijnen uitgelegd. ,,Ik hoop dat de gemeente wil samenwerken. Zo niet, dan gaan we zelf aan de slag. Of de gemeente wel goed naar haar inwoners luistert? Dat is het in feite het cruciale punt. Maar ik ben wel positief gestemd. Ik voel dat er een mogelijkheid inzit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe