Kees uit Vledder bouwt oplegger om tot XXL-camper voor een trektocht door Europa: 'Op zoek naar dat vrije gevoel'

Kees van Schilt uit Vledder klust al maanden aan zijn nieuwe woning. Op wielen, welteverstaan. Een oplegger van een vrachtwagen bouwt hij om voor een lange reis door Europa. Maar wanneer precies? „Het enige plan is dat we geen plan hebben.”

Ruim 21 jaar was Van Schilt vrachtwagenchauffeur op wegen door heel Europa en daarbuiten. Had hij net gelost in Portugal, keek hij alweer uit naar het telefoontje dat hem naar Zweden stuurde.

Wekenlang van huis, gelukkiger kon je hem niet krijgen. „Er waren toen nog geen mobieltjes. Dus om de twee dagen belde ik naar huis, soms wel langer niet. Mijn ouders begrepen er niets van. Ik was gewoon lekker op pad. Heerlijk vond ik dat.”

loading  

150 Oost-Europeanen

Naarmate de jaren voorbij vlogen, kwamen in het leven van Van Schilt ook andere verantwoordelijkheden. Vrouw en kinderen, om maar iets te noemen. „Dan wil je toch vaker thuis zijn.”

Ook de werkzaamheden als chauffeur gingen hem meer en meer tegenstaan. „Stond ik in Oostenrijk bij een chauffeurscafé, waar het van oudsher elke avond gezellig, was als enige Nederlander tussen 150 Oost-Europeanen die elkaar, na de nodige wodka, de hersens insloegen. Ik vroeg me echt af wat ik daar nog deed.”

Er diende zich een kans aan om planner te worden bij een nieuw logistiek bedrijf. Kantoorwerk, dat moest rust brengen. „We groeiden in die tijd als kool, van 22 vrachtwagens naar 55. Ik moest het allemaal alleen doen en was zeven dagen per week met werk bezig. Het groeide me boven de pet en ik stortte volledig in.”

‘Het gaat om nu, niet om later’

Anderhalf jaar lag Van Schilt eruit. Het deed hem inzien dat het anders moest. „Het roer moest om. Terug naar het vrije gevoel van onderweg zijn.” Ook aangespoord door het noodlot dat toesloeg bij een van zijn twee broers. Die overleed volkomen onverwacht tijdens een skivakantie. „Dat heeft me geleerd dat ‘later’ niet altijd geldt. Het gaat om nu, want het kan maar zo afgelopen zijn. Daar wil ik niet op wachten.”

Toen Van Schilt op internet een omgebouwde dubbeldekker voorbij zag komen, sloeg de vonk over. „Althans, het idee was mooi. Dit concept leek mij teveel werk. Toen ik een oplegger in Veendam te koop zag staan, dacht ik echt: dit is het!”

Vrouw Leonie hoefde hij niet te overtuigen. Zij weet al langer dat Nederland niet haar plek is om te wonen. Hij schafte de oplegger aan en ging aan de klus.

Op eigen houtje

De volledige binnenkant stripte Van Schilt. Op eigen houtje kwam hij erachter wat hij met zijn handen kon. Inmiddels zit er al een volledige keuken in en is de basis gelegd voor een ruime badkamer en twee slaapkamers. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Er blijft geen balzaal aan ruimte over, maar dat hoeft ook niet. „We willen vooral buiten gaan leven”, zegt Van Schilt.

Inmiddels werkt hij als online ondernemer en heeft hij slechts een laptop met internet nodig voor zijn werkzaamheden. Of dat nu in Nederland is of op de Balkan. Dochtertje Indy van 10 zal digitaal onderwijs gaan volgen („corona heeft geleerd dat het kan”) en ook Maggy, de grote, bruine dogo canario, krijgt een plekje in de camper. Wanneer ze vertrekken? „Ik hoop komende zomer, maar het enige plan is, dat we gaan plan hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu