Kerk eert ‘sociaal gezicht’ Assen

Enkele honderden kinderen van klanten van de voedselbank in Assen krijgen dezer dagen een tas vol spelletjes en een boek voor de vakantie. De tas heeft een wat wonderlijke naam: MIJtas.

De tas heeft een wat wonderlijke naam: MIJtas. Het is een initiatief van de protestantse gemeente Assen en bedoeld als eerbetoon aan de onlangs overleden Marjan IJzerman. Ze was als oprichtster van de Sociale Winkel en stichting Budget Support steun en toeverlaat van heel veel minder bedeelden, die tegen de regels van de officiële hulpverlening opliepen. Heel vaak was ze de laatste strohalm voor mensen die zelf niet meer uit de problemen konden komen.

Wim Staal van de protestantse gemeente noemt haar het ‘sociale gezicht van Assen’ als de tas in bijzijn van de twee dochters van Marjan wordt gepresenteerd. „Een eerbetoon om wie ze was en wat ze heeft betekend”, verduidelijkt Staal. En geheel conform haar bescheidenheid heeft het vakantiecadeautje slechts de initialen van Marjan als benaming.

Extraatje voor de vakantie

Zo’n extraatje voor de minst bedeelden is helemaal in lijn met wat Marjan zelf ook deed. Naar haar Sinterklaas- en Kerstacties werd al lang van tevoren uitgekeken. Dochters Silvana en Nadia kunnen de geste zeer waarderen. „Een ontzettend mooi gebaar”, vindt Nadia. Marjan stierf in april plotseling en pas bij haar uitvaart wordt duidelijk hoezeer ze op handen is gedragen door veel Assenaren. Gemakkelijk was ze niet in het verlenen van hulp, maar ze liet zich niet tegenhouden door regels en wetten als er hulp nodig was. Silvana: „Het gemis is voor de minima wel groot denk ik”.

Budget Support weer op gang helpen

Het college van diakenen van de protestantse gemeente steunt zelf ook de minder bedeelden die geen uitweg zien en is ook betrokken bij de zoektocht naar een manier om de nu stopgezette activiteiten van Budget Support en de sociale winkel weer op gang te krijgen. Dat gaat niet meevallen, omdat een tweede Marjan IJzerman niet zomaar voorhanden is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.