Kerkweg tussen Yde en Vries blijft rul zandpad

Een restauratie van het fietspad over de oude Kerkweg tussen Yde en Vries zit er niet in, zeggen B en W van Tynaarlo. De Duinstraat krijgt wel een beter fietspad.

Het in oude luister herstellen van de Kerkweg is een lang gekoesterde wens van Leefbaar Tynaarlo, die op dit punt bijval krijgt van de ChristenUnie. De route was vroeger het pad om vanuit Yde naar de kerk in Vries te gaan. Bovendien maakte de weg deel uit Werdenseweg, die liep van Groningen via Coevorden naar Werden in Duitsland.

Vroeger liep er een schelpenpad langs het zandpad, waardoor er goed gefietst kon worden. Nu is het schelpenpad verwaarloosd geraakt. Het pad is nu voor de meeste fietsers te rul.

Maar volgens het college is het te duur en te ingewikkeld om het fietspad te verharden. De gemeente zou er land moeten bijkopen, omdat het bestaande pad te smal zou zijn. Alleen al de aankoop van grond zou 35.000 euro kosten. De provincie heeft aangeboden een deel van de kosten te vergoeden, maar Tynaarlo heeft voor het geld bedankt.

Betonnen pad hoeft niet

Leefbaar Tynaarlo is verbaasd over het antwoord van het college. Volgens fractieleider Casper Kloos gaat de gemeente er van uit dat er een betonnen pad moet komen. Dit is volgens hem helemaal niet nodig. Enige verharding in de vorm van split volstaat volgens hem. Leefbaar Tynaarlo stelt voor een deel van de 750.000 euro die wethouder Nina Hofstra (VVD) dit jaar beschikbaar stelt voor eenmalige projecten, te besteden aan het fietspad. Het zou ook prima passen in de historische accenten die Tynaarlo volgend jaar in het kader van het project Culturele Gemeente van Drenthe wil zetten, vult de ChristenUnie aan.

B en W vinden echter ook dat het fietspad niet nodig is. Er zijn volgens het het college nog vier andere fietsverbindingen in de directe omgeving die allemaal in min of meer dezelfde richting gaan.

Duinstraat heeft prioriteit

De Vereniging Dorpsbelangen Yde zou het ook leuk vinden als de Kerkweg weer goed befietsbaar wordt, maar geeft prioriteit aan het verbeteren van het fietspad langs de Duinstraat. Dit loopt vanuit Yde in Noordoostelijke richting naar de Burg. Legroweg en de Groningerstraat.

,,Dit fietspad wordt veel gebruikt door scholieren die naar AOC Terra in Eelde gaan en forensen die in Groningen werken’’, zegt voorzitter Janny van der Veen van Dorpsbelangen. ,,We hebben er bij de gemeente lang op aangedrongen het fietspad te verbeteren. Het is nu erg smal, we zijn bang dat mensen de sloot in fietsen. We zijn blij dat de gemeente hier nu mee gaat beginnen. Ze gaan het fietspad breder maken, het zandpad smaller.’’

De vergunningaanvraag voor de verbetering van het fietspad loopt nog, laat gemeentelijk woordvoerster Nicolette Vermeulen weten. IJs en weder dienende kan de verbetering van dit fietspad in mei of juni van start gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.