Kerstboom in Emmen hoger dan die in New York: ‘Laat Trump het maar niet horen!’ (+video)

De kerstboom van bos tot Marktplein in 60 seconden

Het omzagen en vervoeren van de enorme kerstboom die dit jaar op het Emmer Kerkplein staat is een megaklus. Een logboek van een monsteroperatie.

09:28 uur

Het gerinkel van een stalen ketting aan de grote rode hijskraan middenin het Valtherbos is van ver te horen. De ketting zit vast aan het topje van de kerstboom, zodat deze niet omvalt wanneer er aan de stam wordt gezaagd.

09:47 uur

De kettingzaag erin. Binnen twee minuten komt de boom los van de grond en hangt hij met al zijn gewicht aan de kraan. Het lijkt een optische illusie. De afgezaagde stam in de grond, dan een paar meter niets en daarboven ineens het metershoge groene gevaarte.

09:58 uur

Piep! Piep! Piep! De vrachtwagenchauffeur zet zijn combinatie in z’n achteruit en parkeert hem pal naast de boom. Wie denkt dat het grootste deel van de klus er na het zagen op zit, heeft het mis. Het echte werk begint nu pas.

10:20 uur

,,Zakken, zakken, zakken”, klinkt een geconcentreerde stem door een portofoon. De stam wordt op de oplegger gelift en vastgezet met sjorbanden. Nu is het een kwestie van de top langzaam laten zakken. Centimeter voor centimeter. Knak! Knak! Niet elke tak zal het redden tot op het Marktplein. Tien minuten later ligt de boom horizontaal op de oplegger.

10:50 uur

Een meetlint wordt van het topje naar de stam gespannen. ,,23,5 meter!” jubelt Jan Hulsegge, die vanuit de Rotaryclub betrokken is bij het plaatsen van de boom. ,,Dat is dus groter dan die in New York!” Een omstander lacht: ,,Laat Trump het maar niet horen, die is daar erg gevoelig voor.”

11:26 uur

Meer dan twee uur na de eerste handelingen in het bos draait de enorme truck onder politiebegeleiding de Odoornerweg op, richting N34. Na de afslag Emmen-West wordt de route vervolgd over de Rondweg en via de Ermerweg rijdt het convoi exceptionnel over de Wilhelminastaat naar het centrum.

11:52 uur

Voor het oude postkantoor houdt de stoet halt. Paaltjes versperren de weg. Een gemeentemedewerker haalt ze uit de grond. Ondertussen trekt de boom op de wagen veel bekijks. Verkoopmedewerkers staan samen met hun klanten in de deuropeningen van winkels, smartphones in de aanslag om het tafereel te filmen en fotograferen.

12:08 uur

Het hele stappenplan wordt eenmaal op het Marktplein opnieuw doorlopen, maar nu andersom: sjorbanden worden losgehaald, de stalen ketting wordt weer aan de boom bevestigd en in plaats van de woorden ‘zakken, zakken, zakken’ schellen nu de woorden ‘omhoog, kom maar, omhoog’ door de portofoons. Het duurt een half uur tot de boom fier overeind op de oplegger staat.

12:41 uur

Putdeksel open, stam in de plastic pijp in de grond laten zakken en klaar, zou je denken. Dat loopt anders. De stam heeft een diameter van 38 centimeter en dat is nét even wat te breed voor de buis in de grond voor de Grote Kerk. Onder toeziend oog van tientallen belangstellenden begint het grote schuren met de kettingzaag: millimeter voor millimeter verliest de boom zijn schors.

13:32 uur

Applaus van het toegestroomde publiek. Een enkele boomknop wordt nog weggezaagd om het geheel te laten passen, maar de boom zakt nu toch écht langzaam de grond in. Hij staat. Bijna vijf uur heeft de monsteroperatie in totaal geduurd. En dan begint het versieren nog, want op 16 december moet de boom er tiptop uitzien. Dan is het Marktplein met de kerstboom toneel voor opnames van het televisieprogramma Joris’ Kerstboom met presentator Joris Linssen. In december is de boom dus in volle glorie te zien op tv.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.