Kerstviering beleven in een lege Ontmoetingskerk in Zuidwolde. Dominee Betty Gras vertelt hoe dat is

Beeld uit de kerstdienst van dominee Betty Gras in de Ontmoetingskerk Zuidwolde.

In een jaar waarin alles anders is dan normaal, zijn ook de kerstvieringen in de meeste kerken in andere vormen gegoten. Menig bijeenkomst was online via een livestream te volgen, in plaats van fysiek vanaf de kerkbanken. Dominee Betty Gras uit Zuidwolde weet daar alles van. Zij verzorgde de diensten op kerstavond en op eerste kerstdag vanuit een lege Ontmoetingskerk in Zuidwolde.

Hoe is het, om in een lege kerk te staan en zo een dienst te leiden?

„Ik mis de mensen uit mijn gemeente heel erg op zondag; het gezamenlijk koffiedrinken en de vreugde van samen zingen en vieren. Eerlijk gezegd heb ik er geen moeite mee gehad om voor te gaan in een online dienst. Natuurlijk is het wennen en hebben we veel bijgeleerd sinds de eerste uitzending op 15 maart, maar ik heb er ook heel veel plezier in om samen met een enthousiast en kundig technisch team een mooie uitzending te maken.”

„Het meeste heb ik geleerd van die eerste zondag in coronatijd, dat ik zelf keek op de bank. Toen ervoer ik wat je als kijker nodig hebt en dat heb ik sindsdien proberen in te zetten. Op Paasmorgen moest ik wel even een brok in de keel wegslikken, toen ik me voorstelde hoe het was geweest als iedereen uit volle borst U zij de glorie had kunnen zingen. Het is hartverwarmend hoe mensen meeleven en meedoen met de vieringen, ook familieleden van gemeenteleden in andere plaatsen of dorpsgenoten die zijn aangehaakt. Elke week verstuur ik inmiddels, als opmaat naar de viering, een nieuwsbrief naar zo’n 220 mensen. Het geeft nieuwe betrokkenheid van mensen die wellicht anders de stap over de drempel te groot zouden vinden.”

Hoe bereid je je voor?

„De voorbereiding op een viering via de livestream is gedeeltelijk hetzelfde, maar gedeeltelijk ook écht anders dan een gewone viering. Telkens moet je bedenken hoe het thuis binnenkomt en hoe beeld, verhaal en tempo goed op elkaar aansluiten. Op kerstavond heb ik een verhaal verteld over een engel die op zoek was naar het kerstfeest. Dan denk ik erover na waar ik dat verhaal het beste kan vertellen - voor de kerstboom in dit geval - en hoe we dan het mooiste kunnen overschakelen naar de zangers die ook meededen. Lange stiltes zijn niet fijn, liederen met heel veel coupletten ook niet. Maar het biedt ook mogelijkheden! Je kunt dingen vooraf opnemen, of met mensen samen. Tijdens onze kerstdiensten heeft het geresulteerd in een prachtig filmpje waarin allerlei Zuidwoldigers samen het kerstevangelie voorlezen. Van zo’n project kan ik heel erg genieten.”

„Een doelgroep apart zijn de gezinnen met kinderen. Voor kinderen is zo’n livestream te traag en saai en zijn ze thuis snel(ler) afgeleid. Voor de kerstmorgendienst hebben we de kinderen daarom tijdens de viering allerlei opdrachten gegeven om thuis te doen. Zij konden daarmee aan de slag, terwijl de ouders verder keken. Iedere keer als er een kinderlied voorbij kwam, wisten de kinderen dat er weer een opdrachtje voor hen aankwam. De kinderen komen één keer per maand daadwerkelijk fysiek in de kerk samen voor een vrolijke, actieve, uitgebreide Kinderkerk om zo het contact met elkaar en de kerk niet kwijt te raken.”

Wat is jouw kerstwens?

„Mijn kerstwens is dat het licht en de hoop die spreekt uit het kerstverhaal ook werkelijk opnieuw in mensen geboren wordt. Al is het maar klein en weerloos, als je daardoor toch weer even aangeraakt wordt, kun je weer verder in deze vreemde, soms zo moeizame tijd.”

De kerstviering van de Ontmoetingskerk Zuidwolde is hier terug te kijken

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe