Kijk hier terug: het debat van de Groningse kandidaat-Kamerleden: GroenLinks wil Groningen Airport Eelde sluiten maar opent tegelijk de deur voor rijkssteun aan vliegveld

GroenLinks wil Groningen Airport Eelde sluiten. Hoewel... het Groningse kandidaat kamerlid Stephanie Bennett zet de deur voor rijkssteun aan de luchthaven op een kier. Maar het vergt doorzettingsvermogen om als Gronings kamerlid iets voor elkaar te krijgen.

Dit bleek vrijdagavond tijdens een debat met negen Groningse kandidaat Kamerleden in Forum Groningen. Stem op een noorderling, daarover waren negen Groningse kandidaat Kamerleden het gisteravond snel met elkaar eens toen ze het debat met elkaar aan gingen in Forum Groningen. Hoe zit het echter met de luchthaven?  Voor sommigen nog altijd onderdeel van de noordelijke trots, voor anderen steen des aanstoots. Zonder steun van het Rijk blijft Eelde niet open.

Kleine kans

Bij GroenLinks geeft Stephanie Bennett, kandidaat nummer 18, Eelde nog een kleine kans. „We willen Eelde niet per se sluiten, maar geven de voorkeur aan investeringen in treinen. Als de luchthaven nu volledig duurzaam wordt, kan die wel open blijven.”

Opmerkelijk, want eerder deze week liet Bennetts partijgenoot Kamerlid Suzanne Kröger nog weten dat GAE hoe dan ook dicht moet, en dat elke investering daarin weggegooid geld is.

VVD’er krijgt harde dobber aan SP en PvdA

Roelien Kamminga, nummer 18 voor de VVD krijgt  straks in de Kamer nog een harde dobber aan Sandra Beckerman van de SP en Henk Nijboer van de PvdA. Ze is de aangewezen persoon om portefeuillehouder aardbevingen in haar fractie te worden, want nu is ze nog als ambtenaar bij het ministerie van binnenlandse zaken belast met deze materie.

Maar Beckerman en Nijboer hebben er geen sikkepit vertrouwen in dat het met de liberalen nog gaat lukken dit dossier vlot te trekken. Kamminga wees er echter op dat het huidige kabinet de gaswinning op nul zette.

Bij een debatje over de achterstelling van Oost-Groningen deed Beckerman haar best zo strijdbaar mogelijk te lijken. Groningers moeten niet bang zijn voor een Calimero-effect, zei ze. „Dat doen Amsterdammers ook niet als ze geld nodig hebben. Ze hebben hier voor 400 miljard euro aan gas uit de grond gehaald. We moeten strijdbaar zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Verkiezingen