Kikkerdrama in Fochteloërveen

Er voltrekt zich een kikker- en paddendrama op de Fochteloërveenweg. Ruim duizend kikkers zijn daar in twee weken tijd doodgereden.

‘Er MOET iets gebeuren’, twitteren vrijwilligers die helpen bij het behoud van het Fochteloërveen wanhopig. De tweets tonen akelige foto’s van hordes platgereden kikkers op de Fochteloërveenweg, tussen Appelscha en Veenhuizen.

Al dagen achtereen melden ze het aantal verkeerslachtoffers op social media. Tot het dieptepunt is bereikt: 1037 kikkers in twee weken tijd.

Dramatisch

Natuurmonumenten is ook bezorgd. ,,Het is dramatisch. Dat er zoveel worden doodgereden is abnormaal’’, zegt woordvoerder Alje Zandt. Het werkelijke aantal dode kikkers is nog hoger. ,,Dat komt omdat vogels ervan smullen, lang niet alles ligt dus nog op de weg.’’

Voor Natuurmonumenten is de maat vol, ook omdat er anderhalve week geleden een bijna-aanrijding was met vier kraanvogels. Daarvan staat een filmpje op YouTube.

Weg is een doorn in het oog

,,Deze weg is ons al langer een doorn in het oog, en dit kan natuurlijk niet. Het Fochteloërveen is er voor de dieren.’’ Een van de oorzaken van de overrijdingen zijn de wegwerkzaamheden in het dorp Fochteloo. Daardoor rijdt het verkeer meer om via deze weg. Verder is de padden- en kikkertrek iets later, vanwege de lange warme zomer.

Een deel van de drie kilometer lange weg heeft een faunascherm en gootjes waar de kikkers veilig kunnen oversteken, maar dat werkt bij lange na niet perfect. Zandt: ,,Dat moet verbeterd worden, want daar worden ook kikkers doodgereden.’’

Compagnonsveld

Verder is met het inrichten van het Compagnonsveld (200 hectare) in 2010, het gebied waar de kikkers leven en oversteken een stuk groter geworden. Op de weg langs dit stuk staat nog geen faunascherm.

Natuurmonumenten is met de gemeente Ooststellingwerf in gesprek over een oplossing.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.