Het groeiende leger vrijwilligers van Boerenrock maakt zich op voor de drukste editie ooit.

De langste file van Drenthe staat vandaag bij Drouwenermond: naar Boerenrock

Het groeiende leger vrijwilligers van Boerenrock maakt zich op voor de drukste editie ooit. Foto: DvhN/ Matthijs Sorgdrager

Niet de A28 of A37, maar een boerenlandweggetje bij Drouwenerveen is deze donderdag decor van de langste file in Drenthe. Dat heeft alles te maken met het Boerenrockfestival.

Klokslag 9 uur. De camping gaat open. De eerste gasten vieren dat met een spetterend vuurwerk. Enkele honderden meters verderop schrikt Willem wakker uit zijn hazenslaapje. De 44-jarige trucker uit Stompwijk is met zijn oldtimer minicaravan om 2 uur ‘s nachts op de parkeerplaats voor het festivalterrein neergestreken in afwachting van de komst van zijn boezemvriend met kinderen.

,,Samen gaan we al jaren naar de Zwarte Cross. Op Facebook zag ik mooie verhalen over Boerenrock. Dit is mijn eerste Boerenrockfestival. Ik ben benieuwd. Effe wachten op mijn maat en dan gaan we de camping op.”

Bier en sterke drank in beslag genomen

Tot het oog strekt over het weidse landschap staan auto’s met aftandse caravans en de gekste vehikels in de rij. Ze zullen nog uren geduld moeten oefenen voor ze worden verwelkomd door medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Die kammen elke caravan uit.

De een na de andere smokkelaar van bier of sterke drank loopt tegen de lamp bij de controle. ,,Iedereen wordt gecheckt en je wilt niet weten wat er allemaal boven water komt”, zegt een veiligheidsman met een veelbetekenende lach. Een vrijwilliger in T-shirt met op zijn rug de tekst ‘Werkende helden’ sleept een in beslag genomen krat bier naar een oranje container. Daarin worden de spullen opgeborgen tot na het festival. Op de terugreis kunnen de eigenaren ze weer opeisen.

Slimme meid is op Boerenrock voorbereid

Onder het motto ‘een slimme meid is op Boerenrock voorbereid’ parkeerde een stel vriendinnen uit 2e Exloërmond de avond tevoren om vijf uur hun caravans al op poleposition op de toegangsweg naar het Boerenrockterrein. ,,Het eerste jaar hebben we ‘s ochtends uren in de rij gestaan. Dat wilden we niet nog een keer. We hebben gezellig gebarbecued bij de caravan. Boerenrock is voor ons woensdagavond al begonnen”, zegt Wendy Hemmen (27).

Ze heeft haar vakantie zorgvuldig rond Boerenrock gepland. Dik tien weken zijn zes vriendinnen druk in de weer geweest met het roze pimpen van twee oude barrels die ze in de strijd van de Gekkenhuisklasse gaan werpen.

Slapen in een containerunit

Een tiental meters wordt een een grote containerunit van een dieplader gerold. Het is de kersverse aanwinst van vijf vrienden uit Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Ter Apel. ,,Op de kop getikt op een industrieterrein bij Noordscheschut”, zegt Ronin Oldenziel (Klazienaveen). ,,Wij hebben de smaak te pakken gekregen op een trekkertrekfeest in Duitsland, maar het slapen in tentjes beviel ons niet. Dit is ons slaapvertrek dat wij bij meer van dit soort feesten willen gebruiken. Tijd om alles in te richten hebben we niet gehad. Een timmerman heeft nog snel even een bar in elkaar geflanst.” De kameraden zijn ‘s nachts om 4 uur al vertrokken naar Drouwenermond.

Het vierdaagse festival in Drouwenermond, een mix van knotsgekke crosswedstrijden, enduro en muziek, stevent af op een nieuw bezoekersrecord. Het oude staat op 35.000 en is in de voorverkoop al gesneuveld. De organisatie verwacht dat de barrière van 40.000 wordt geslecht.

menu