Meppel heeft sinds dinsdag officieel een orthopedagogisch didactisch centrum (OPDC) voor basisschoolkinderen. Het is pas het tweede centrum in Nederland dat zich richt op deze jongere groep, die om uiteenlopende redenen buiten de boot zijn gevallen.

Een kleine tien jaar geleden begon Bynella Kaandorp in haar eentje als gespecialiseerde leerkracht met WijsZo. Inmiddels is daar een heuse instelling met acht medewerkers uit ontsprongen, die nu jaarlijks zo’n 40 tot 50 leerlingen uit Meppel en omstreken een intensieve crisisopvang biedt.

„Ik ben zo blij met ons”, straalt ze na de opening van wethouder Jaap van der Haar. „Er staat een hecht team, die het kind in het hart heeft gesloten.”

Uniek concept

Het concept is vrij uniek. Veel centra in Nederland richten zich op kinderen in het middelbare onderwijs, in Meppel gaat het puur om leerlingen van basisscholen in de omgeving. Kunnen die al zo ver buiten de boot vallen in het reguliere onderwijs? Kaandorp, inmiddels teamleider in Meppel, schiet in de lach. „Oh ja! Mijn eerste leerling, tien jaar geleden, wilde mij alleen maar slaan. Ik moest het vuistje letterlijk tegenhouden. Maar hier krijgt dat probleemgedrag geen kans. Vanaf moment één gaan we er intensief aan de slag.”

De trainingen van Kaandorp en haar medewerkers duren zo’n drie maanden en richten zich niet alleen op de problematiek die kinderen hebben, zegt ze. „Met intensieve training vangen we het hele plaatje. We geven de kinderen de aandacht die ze even nodig hebben, maar gaan ook met de ouders aan de slag. Alles om de leerlingen terug te kunnen plaatsen in het reguliere onderwijs.” Volgens Kaandorp lukt dat in tachtig procent van de gevallen ook.

Zelf doelen stellen

Het mes snijdt aan twee kanten. Sommige schoolkinderen eindigen thuis als een probleem in het reguliere onderwijs niet wordt opgelost en een keuze voor speciaal onderwijs op zich laat wachten. „Heel vaak is die overplaatsing niet nodig. We leren ze hier zelf doelen stellen en omgaan met situaties die ze moeilijk blijken te vinden. Dan blijkt dat ze met die houding en goede begeleiding weer kunnen terugstromen.”

Het OCPD groeide beetje bij beetje uit haar jasje, zag ook Van der Haar. Bij de openingsspeech voor klein publiek én op de livestream, refereert hij aan de steeds sneller ontwikkelende onderwijswereld. „Kinderen nemen andere dingen aan en maken andere dingen mee dan pakweg twintig jaar geleden. Het onderwijssysteem is nog niet altijd gericht op die nieuwe manier van denken. Het OPDC kan ze geven wat ze op dat moment nodig hebben. Meppel kan hier trots op zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe