Kinderen luisteren ademloos als het over de blues en het zwarte slavenjongetje Baboe gaat

Onder leiding van bluesartiest Big Bo Brocken kregen zo’n honderd kinderen uit Rolde en Gieten les in de blues. En de Kidsblues-cursus kan natuurlijk maar op een plek in Nederland: Grolloo.

,,Jan Thiesschool", klinkt het uit zo’n 50 kinderkeeltjes als bluesartiest Big Bo vraagt waar zijn publiek deze dinsdagochtend vandaan komt.

,,En waar is dat’’, vraagt Big Bo, wiens echte naam Bo Brocken is.

,,Roldééé’’, galmt het door het zaaltje in het C+B-museum in Grolloo, de vroegere boerderij waar de Drentse blueslegende Harry Muskee vertoefde.

Slavenjongen Baboe

De 52-jarige Brocken gaf gisteren een voorstelling van een kleine drie kwartier aan schoolklassen uit Rolde en Gieten. Hij nam ze aan de hand met bluesmuziek en door te vertellen over het slavenjongetje Baboe. Een jongen - net zo oud als de kinderen van groep 5 en 6 - die als geketend als slaaf van Afrika naar Amerika werd verscheept. En daar in aanraking kwam met de blues.

,,Weten jullie wat een slaaf is? Zoals het jongetje Baboe?’’, vraagt Brocken aan de kinderen terwijl hij wat tokkelt op een van zijn meegebrachte instrumenten. De hele klas weer in koor: jááááá!!! Zijn instrument is feitelijk een klein sigarendoosje waar een stok uitsteekt. ,,Dit muziekinstrument heeft maar een snaar en werd vroeger ook gebruikt door de slaven om verboden muziek op te maken. De blues.’’ De kinderen kijken vol ongeloof naar de Didle Bow, zoals de eensnarige gitaar heet.

Kidsblues

Het optreden van Brocken komt voort uit een vorig jaar gestart project Kidsblues, een cursus over de bluesmuziek die speciaal voor basisschoolkinderen is. Alle leerlingen uit Aa en Hunze van de groepen 5 en 6 komen de komende weken in contact met de blues. Het project is een initiatief van stichting Blues in Grolloo en ICO Centrum voor kunst & cultuur. ,,De kinderen vinden het gewoon heel leuk’’, vertelt een van de trekkers van het project Martijje Lubbers.

En dat klopt. De kinderen luisteren ademloos naar het verhaal van Big Bo, roffelen zachtjes met de kinderhandjes op hun knieen als hij een stuk speelt en zingt en laten met grote interesse bolletjes katoen door de knuisten gaan. ,,Die werden geplukt op grote plantages. Zwarte mensen moesten daar voor witte mensen hard werken voor weinig geld en eten’’, vertelt de bluesartiest. De kinderen knikken. ,,Donkere mensen mochten niet hetzelfde als de blanken. Ze mochten niet eens naar dezelfde wc.’’ Twee meisjes kijken vol ontzetting. Ze kunnen het niet geloven. loading

De blues kwam voort uit de slavernij. Maar Big Bo Brocken wilde vooral de kinderen laten genieten van de muziek. ,,Het was echt superleuk’’, vertelt de 9-jarige Lars Woering die zelf ook gitaar speelt. Hij ziet er al helemaal uit als een bluesartiest, met een platte pet op zijn bol. En die heeft hij niet voor de show, zegt zijn klasgenootje Bregje Bekkers (9) die het ook ‘superleuk’ vond. ,,Lars draagt die pet altijd.’’

Heel verdrietig

Lars noemt het verhaal over Baboe wel heel verdrietig. Bregje knikt. ,,Ja zielig. Maar ook een mooi verhaal. En goede muziek.’’ En ondanks hun jonge jaren hebben Lars en Bregje al helemaal de kids-blues te pakken. Want: ,,Ja, ik hou van rock&roll en blues’’, zegt Lars. Bregje: ,,Blues is echt te gek.’’

Brocken toert met zijn vrouw Vera van Faassen door het hele land met een bluesshow. Maar voor deze opdracht moesten zij de boel wel wat omgooien. ,,Het is aangepast voor kinderen’’, zegt Van Faassen die een onderwijsachtergrond heeft. ,,Maar het is vooral bedoeld om de kinderen kennis te laten maken met muziek’’, zegt Brocken. ,,En dan ook nog op deze locatie: het museum van Cuby and The Blizzards.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe