Kinderen met coeliakie bakken samen pizza’s in het Asser ziekenhuis

25 kinderen met coeliakie kwamen vandaag samen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen om samen met de verpleegkundigen en diëtisten glutenvrij te bakken.

Terwijl de ouders boven verschillende presentaties bijwonen over coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie), drommen de kinderen samen in een huiselijke ruimte in de kelder van het ziekenhuis om lekkere pizza’s en koekjes te bakken. Het is alsof je ineens in een vakantieboerderij staat.

Handen wassen

„Maar eerst moeten we allemaal onze handen wassen. Ook ik”, vertelt kinderverpleegkundige Heleen van Vulpen. „Ik heb net een boterham gegeten. Als ik nu help met het deeg, kan een kind alsnog per ongeluk gluten binnenkrijgen.”

Het is meteen duidelijk, het draait hier allemaal om gluten. De speciale coeliakiepoli in Assen bestaat nog geen twee jaar, maar ondersteunt al honderd jonge patiënten met coeliakie. Coeliakie is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Het vervelende is dat die eiwitten in heel veel dagelijkse producten zitten. Van brood en pizzadeeg tot vele soorten koekjes, snoep en soep.

„Voedsel met gluten zorgt bij iemand met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm”, legt Van Vulpen uit. „Het verschilt heel erg hoeveel last en pijn iemand heeft, maar uiteindelijk zijn de gevolgen voor iedereen even erg.”

Speciale traktatiebox

Leander (6 jaar) is er al helemaal aan gewend dat hij vaak zijn handen moet wassen. „Ook met knutselen moet je oppassen, bijvoorbeeld met lijm en klei”, weet hij. „Ook daar zitten gluten in.” Hij is de enige in zijn klas met coeliakie. „Gelukkig houden veel kinderen rekening met mij als ze trakteren. En als ze het toch vergeten zijn is er voor mij een speciale traktatiebox. Daar zitten traktaties in speciaal voor mij.”

Alle kinderen hier moeten net als Leander heel erg oppassen met wat ze eten. Wanneer zij toch gluten binnenkrijgen kunnen al heel snel klachten als diarree en buikpijn ontstaan. Stop je met het eten van gluten, gaat het meestal al snel beter.

Sanne (9) is ondertussen bezig met het wegen van de pinda’s. „Ik bak heel vaak met mama, maar ’s avonds eten mijn vader en broertje soms stiekem op wat wij gebakken hebben.” Zo blijkt maar weer, bakken zonder gluten kan ook best lekker zijn.

Diëtiste Esmee Udema weet dat niet alle ouders de mogelijkheid hebben om zelf glutenvrij brood te bakken. “Er zijn wel bakkers die het aanbieden, maar het is toch vaak wel iets duurder. Ook kan het best lastig zijn om zelf brood bakken onder de knie te krijgen.”

Middag om van elkaar te leren

Daarom is het fijn dat ouders elkaar op een middag als deze kunnen vragen hoe zij met bepaalde zaken omgaan. “Binnenshuis gaat het vaak wel goed”, weet Van Vulpen. “Maar daarbuiten wordt het wel heel lastig.”

Zelfs als andere ouders er bij een feestje rekening mee houden, weet je nooit precies of die voorzorgsmaatregelen genoeg zijn, legt ze uit. „Vandaag kunnen de ouders hun kinderen een keertje met een gerust hart mee laten doen met een bakworkshop.”

Van Vulpen merkt dat de ziekte steeds bekender wordt, ook buiten de kring van patiënten. En het verhaal van deze kinderen kan ook inspirerend werken, blijkt uit de woorden van Martijn (9): „Mijn oom heeft een pizzeria. Door mij bakt hij daar nu glutenvrije pizza’s.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.