Kinderen uit het hele land proberen een 'full pull' te maken: trekkerslep (maar dan met een gazonmaaier)

Ruim 160 kinderen uit heel het land probeerden zaterdag een full pull te maken op de indoor gazonmaaierslep in Smilde.

Ze pakken het groots aan in Smilde. Twee landbouwschuren waar de familie Huzen normaal stro opslaat en tractors en landbouwmachines onderdak heeft staan, zijn grotendeels leeg geruimd.

De ene is ingericht als kinderspeelplaats met klimtoestellen, bar, terras en catering, de andere is het domein van de gazonmaaierslep, vrij vertaald de trekkertrekwedstrijden voor zitmaaiers. Er doen zaterdag 165 kinderen uit heel het land aan mee.

Benzinelucht

De kinderen laten de minitractoren flink ronken en dat geeft een sterke benzinelucht. ,,De afzuiging draait op volle toeren”, zegt Gerrit Dekker, een van de organisatoren.

  loading

Hij kijkt naar de jongste deelnemersgroep met groene hesjes. ,,Allemaal kinderen uit de buurt die voor het eerst op zo’n trekkertje rijden. Moet je de koppies zien. In het begin moet ze je bijna op de tractor vastbinden, als ze eenmaal gereden hebben willen ze er niet meer vanaf.”

Een van de jongste deelnemers is Lars Huzen (4), de zoon van de schuureigenaar. Lars is dik ingepakt, heeft een muts op, handschoenen aan en draagt klompen. Hij heeft groen hesje nummer 12 en is net aan de beurt.

Hij stuurt zijn knalrode gazonmaaier voor de slep, een groene ijzeren kar die steeds zwaarder gemaakt kan worden. Voor Lars is die niet te zwaar afgesteld. Het licht gaat op groen en Lars geeft gas. Zie daar, moeiteloos stuurt hij de maaier met aanhanger naar het einde: full pull.

Blauwe hesjes

In de tweede baan komen de meer ervaren coureurs uit: de blauwe hesjes. Lucas Alkema (9) uit Smilde heeft een thuiswedstrijd en wacht gezeten op een Wheel Horse C111 op zijn beurt. ‘Driver: Jelle’ staat op de motorkap.

,,Ik rij twee wedstrijden per jaar. In Drogteropslagen en hier.” Wat is er zo mooi aan gazonmaaierrijden? ,,De motor, die geeft een mooi geluid.” En wat is het moeilijkst. ,,Een full pull maken in de laatste ronde.”

Lucas is niet de enige van de familie Alkema die meedoet. Zijn broertje Jelle staat achter hem met een oranje Fiat 850 en bij de rode hesjes doet Jannick mee. Vader Douwe staat er goedkeurend bij te kijken. ,,Mooi hè, mijn vrouw is er ook. Ze helpt bij de patat.”

Ketting

De speaker roept Lucas op. Hij stuurt behendig zijn tractor de baan op. De ketting van de slep wordt vastgemaakt en hij krijgt groen licht. Hij trekt op en zijn Wheel Horse brengt hem naar het einde. Tevreden? ,,Ja hoor, maar ik moet zo nog een keer.”

menu