Kinderrechter doet woensdag uitspraak over dierentuinvandalen

De kinderrechter doet woensdagmiddag al een uitspraak over de zeven minderjarige jongeren die worden verdacht van de vernielingen in de oude dierentuin. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie.

Die jongeren moeten zich woensdag tijdens een besloten zitting verantwoorden voor de kinderrechter in Assen. Ze worden verdacht van openlijk geweld, dan wel medeplichtigheid aan vernieling.

De uitspraak van de kinderrechter wordt woensdagmiddag na vier uur verwacht. De zitting eerder op de dag is niet openbaar omdat de jongeren onder de 18 jaar zijn. Gedupeerden mogen wel aanwezig zijn, maar media en publiek niet.

In het pinksterweekend werd door jongeren een grote ravage aangericht in de oude zoo in Emmen. Onder meer ruiten, meubilair en kunstwerken werden vernield.  De schade bedroeg volgens de gemeente Emmen ruim een ton. Filmpjes van de vernielingen verschenen al snel op social media.

Op basis van die beelden en tientallen tips en verklaringen werden 22 verdachten tussen de 13 en 20 jaar opgespoord. Zeven daarvan moeten zich deze woensdag verantwoorden voor de kinderrechter, over de overige verdachten moet de officier van justitie nog een beslissing nemen. Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie gaf begin deze maand aan daar niet op vooruit te willen lopen, maar verwachtte dat het bij deze zeven jongeren blijft die zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.