Kinderwereld wil samen met Museum Mensinge

RODEN De beste manier om de bezuinigingen op te vangen voor zowel museum Havezate Mensinge als museum Kinderwereld in Roden is ze in één museumorganisatie onder te brengen. Die verrassende optie poneerde de directeur van Kinderwereld woensdagavond in een pleidooi voor de gemeenteraad om de bezuiniging terug te draaien.

Museumcomplex Mensinge waartoe ook theater De Winsinghhof behoort verkeert financieel en organisatorisch in zwaar weer. Het bestuur heeft als noodkreet het museum tijdelijk gesloten en heeft gisteravond voor de gemeenteraad van Noordenveld eveneens gepleit voor meer subsidie in plaats van minder.

Tijdens de vergadering kwam naar voren dat 20 van de 35 vrijwilligers die de havezathe open houden zijn vertrokken. Bestuurslid Rieks Perdok erkende dat er fouten zijn gemaakt in de omgang en de aansturing van die vrijwilligers. Een van de oorzaken is volgens hem de hoge belasting van de vaste medewerkers van stichting Mensingecomplex.

In een eigen beleidsplan concludeert het bestuur dat er geen beter alternatief is voor de toekomst van het complex dan de huidige opzet, maar dan is er wel een gemeentelijke bijdrage nodig van 125.000 euro.

Volgens directeur Daniëlle Lokin van Kinderwereld is dat alternatief er wél. Ze vroeg de gemeenteraad haar opdracht te geven Kinderwereld en de havezathe samen te smeden tot een museaal instituut, dat kan profiteren van de museumjaarkaart. Kinderwereld kan dat al wel, maar Mensinge is geen erkend museum. Het is te beperkt open en de collectie is niet gedocumenteerd.

Volgens Lokin kan Mensinge het bezoekersaantal meer dan verdubbelen door mee te liften op de museumstatus van Kinderwereld. De stichting Mensingecomplex zou zich in haar idee dan kunnen concentreren op de culturele activiteiten in en rond Theater De Winsinghhof. De bezuiniging voor Kinderwereld (12.500 euro) moet dan wel van tafel.

Ook wethouder Alex Wekema heeft onlangs de suggestie gedaan om de museumjaarkaart ook voor Mensinge geldig te maken. Op de suggestie van Lokin wil Wekema nog niet ingaan. Hij wil eerst een onderzoek afwachten dat bureau BMC Advies gaat instellen naar de toekomstmogelijkheden voor het Mensingecomplex (havezate en Winsinghhof). Daarin wordt ook het beleidsplan doorgelicht dat het bestuur zelf al heeft gemaakt, maar de gemeente wil een objectief oordeel. Dat onderzoek moet nog dit jaar uitsluitsel geven hoe het verder kan met het Mensingecomplex.

Volgens Perdok staat de organisatie van het Mensingecomplex als een huis en wordt er beter gepresenteerd dan verwacht zou mogen worden met de beperkte mankracht en middelen. Meer dan honderd vrijwilligers houden museum, theater en bioscoop draaiende inclusief De Landskeuken en 1100 activiteiten per jaar. Ook vrijwilliger Arjan van der Leur (betrokken bij de havezathe en De Landskeuken) brak een lans voor een royalere houding van de gemeente. „Mensinge wordt verkwanseld en dat doet zeer, heel erg zeer.” Volgens Van der Leur moet ervoor gezorgd worden dat het complex als geheel kan blijven voortbestaan waarbij iedereen doet waar hij goed in is.

Binnenkort beslist de gemeenteraad over de bezuinigingen, die verwerkt zijn in de gemeentebegroting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.