Kinderziektes teisteren het centrum van Emmen

Het wil maar niet goed lukken met de verlichting van de Hondsrugtunnel. De experimentele led-verlichting, inmiddels goed voor een internationale prijs, is opnieuw kapot.

Deze keer zijn het niet de kinderziektes, zegt voorlichter Toos Bierhoff, maar is er een vochtprobleem in de elektronica achter het beton in de binnenwand van de westbuis. Daardoor hebben drie van de tien elementen het loodje gelegd.

Kort na de oplevering van de tunnel, een jaar geleden, liet de techniek de opvallende verlichting nogal eens in de steek. Nu gaat het om een ander probleem: water in de elektronica. Een vochtprobleem was er al trouwens vóór de oplevering van de tunnel. BAM heeft de tunnelwanden toen opnieuw van een laag beton voorzien. Daarbij zijn in de oostelijke buis wel gaten geboord om het vocht af te drijven, maar in de westwand niet. Dat gaat BAM nu alsnog herstellen. De nieuwe onderdelen voor de benodigde elektronica zijn in bestelling, zegt Bierhoff.

Niet alleen de verlichting in de nieuwe tunnel levert problemen op. Ook een van de nieuwe bollards (inzinkbare paal), die het centrum van Emmen moet behoeden voor ongenode gasten, werkte niet feilloos. Het duurde zo'n anderhalf jaar om ze te vervangen, maar één dag nadat de bollard in de Hoofdstraat ter hoogte van het oude postkantoor in gebruik werd genomen, lag hij al weer op apegapen. Dat werd overigens nog dezelfde dag verholpen.

Ook op het Raadhuisplein werken de bollards niet, maar dat heeft een andere reden. De nieuwe bestrating daar moet ‘rust' krijgen alvorens er verkeer overheen mag. Er geldt een tijdelijke omleiding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.