Kippen verwarmen stal met eigen mest

Kippen die met hun mest de eigen stal CO2-neutraal verwarmen. En als het lukt, is het systeem in veel meer pluimveestallen toe te passen.

Bij pluimveehouderij Harmes Holding BV in Klazienaveen komt een proefopstelling, die ervoor moet zorgen dat de verbranding van de mest wordt omgezet in warmte voor de kippen. Met deze test wordt onderzocht of het systeem ook op kleine schaal rendabel is.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is in elk geval zo enthousiast dat het college van GS met een zogeheten Green Deal twee ton in het project steekt.

Energiewaarde
In het groot is een dergelijke installatie operationeel bij BMC in Moerdijk. De afvoer van de mest kost de pluimveehouder veel geld. En dat terwijl kippenmest een hoge energiewaarde heeft. Door de mest zelf te verwerken en om te zetten in warmte voor de dieren, kan aanzienlijk worden bespaard op de energiekosten. Ook rijden op deze manier minder vrachtauto's tussen Klazienaveen en Moerdijk.

Voor gebruik op het eigen bedrijf is een kleine mestverbrander ontwikkeld. Om te kijken of deze manier van werken rendabel is, moet er langdurig worden getest.

De provincie Drenthe verwacht er veel van en steekt mede daarom twee ton in de proef. ,,Als blijkt dat deze test goed uitpakt, zal het de pluimveehouderij maar ook Drenthe een positieve boost geven'', zegt Stelpstra.

Proef
Als het lukt om op kleine, maar rendabele schaal de eigen mest te verbranden en om te zetten in warmte voor de kippen, dan kan er worden ‘doorgeschakeld', zoals Stelpstra het noemt. ,,Dan kan het systeem dus ook op andere pluimveehouderijen worden toegepast. Dat maakt deze proef zo mooi.''

Geregeld sluit de provincie Green Deals met bedrijven die op innovatieve wijze werken aan verduurzaming, zowel van het product als van de bedrijfsvoering. Deze manier van subsidiëren zou met ingang van het nieuwe jaar stoppen, maar GS hebben besloten voorlopig in 2016 door te gaan. ,,We werken aan een nieuwe Energie Agenda. We gaan in elk geval met de Green Deals door totdat die nieuwe Energie Agenda klaar is'', aldus Stelpstra.

Hij verwacht de nieuwe Energie Agenda in de eerste helft van 2016 te presenteren.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.