Kippenboer Nieuwediep mag van 28.000 naar 112.000 mestkuikens

De uitbreiding van een kippenmesterij in Nieuwediep, tussen Gieterveen en Stadskanaal. met twee nieuwe stallen kan doorgaan. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald.

Twaalf omwonenden stonden begin maart voor deze hoogste bestuurlijke rechter in Den Haag. Ze wilden alsnog voorkomen dat het huidige aantal mestkuikens vier keer zo groot wordt (van de huidige 28.000 naar 112.000 stuks). Ze vrezen een aanzienlijke toename van de stank en luchtvervuiling.

Volgens het bedrijf en de gemeente Aa en Hunze is daar geen sprake van door toepassing van de best beschikbare technieken om deze overlast te voorkomen. De rechtbank Noord-Nederland oordeelde daarom in 2015 dat een milieu-effectrapport niet nodig is en de uitbreiding kan doorgaan.

De Raad van State bevestigt dat vonnis nu. De bezwaarmakers hebben niet aangetoond dat er straks sprake is van onacceptabele stank en luchtvervuiling. Ook hebben zij onvoldoende argumenten aangevoerd voor hun stelling dat de rechtbank op onjuiste of onvolledige gronden heeft ingestemd met de extra stallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.