Kippenboer Nooitgedacht: 'Het is nu aan de consument duurzaam kippenvlees te omarmen' (+video)

Tienus Berkepies uit Nooitgedacht verruilt zijn reguliere kippen voor de Beter Leven ster 1-kip. Hoewel de gemiddelde consument nog steeds voor het goedkoopste stukje vlees gaat, gelooft hij in dit concept.

Een stal met 40.000 vleeskippen, zonder daglicht. En een stal met 25.000 kippen, met daglicht. Op de kippenboerderij van agrarisch ondernemer Tienus Berkepies (51) uit Nooitgedacht zijn beide situaties nu nog te vinden.

In de eerste stal zitten de kippen erg dicht op elkaar. Dit zijn reguliere kippen, ook wel bekend als ‘plofkippen’: het goedkoopste stukje kippenvlees in de supermarkt. In de tweede stal hebben ze veel meer bewegingsruimte. Dit zijn Beter Leven ster-1 kippen: een duurzaam, maar duurder stukje kippenvlees.

Stallen aanpassen

Omdat er steeds meer kritiek is op het houden van reguliere kippen, en supermarkten en consumentenorganisaties duurzaam kippenvlees willen verkopen, besloot Berkepies twee jaar geleden helemaal over te stappen op het Beter Leven ster-1 concept.

Hij paste zijn stallen aan en bouwde een derde, compleet nieuwe vleeskuikenstal. Nu, twee jaar later, is het zover. De stallen zijn af en binnenkort neemt Berkepies afscheid van zijn laatste reguliere kippen.

Tienus ging van 'plofkip' naar beter leven ster 1-kip

Markt onder druk

Maar de vleeskuikenmarkt staat onder druk. Nederland leek massaal klaar met de ‘plofkip’, maar in de praktijk gaat de consument gewoon voor het goedkoopste stukje vlees. „We hebben onze nek uitgestoken op de Beter Levenkip over te gaan, maar uiteindelijk is er meer vraag naar de reguliere kip.”

Een loze investering? Niet als het aan Berkepies ligt. Hij gelooft nog steeds in de Beter Leven ster-1 kip, ook al doet hij qua productie een flinke stap terug. „Het is een mooie manier om kippen te houden. Gemoedelijk en rustig. Voor de kippen en voor mij”, legt hij uit. „Dit soort groeit minder hard, is sterker, en heeft minder last van ziektes.” Waar de ‘plofkip’ na zes weken als volgroeid werd beschouwd, is de Beter Leven ster 1-kip dat na negen weken.

Zichtruimte en plafondventilatie

Het is aan de consument duurzaam kippenvlees te omarmen, zegt Berkepies. Om mensen meer inzicht te geven in de productie, wil hij rondleidingen geven op zijn boerderij. In de nieuwe stal heeft hij een zichtruimte gebouwd, zodat de consument met eigen ogen kan zien hoe de Beter Leven ster 1-kip groeit en leeft.

Ook bijzonder aan de stal zijn duurzame investeringen, zoals de plafondventilatie die voor het juiste klimaat voor de kip zorgt. Dankzij de warmtewisselaar op de zolder kan gebruik worden gemaakt van warmte uit de buitenlucht.

Duurzame aanpassingen

Berkepies deed meerdere duurzame aanpassingen, om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken. Zo bedacht hij een dubbel spoelwatersysteem voor de scheiding van erfafspoeling (water met kippenmest). „Zo houden we de Drentsche Aa schoon.”

Vrijdag 20 juli van 14.00 uur tot 18.00 uur is zijn nieuwe vleeskuikenstal geopend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.