Een goedkoop contract dat ongunstig uitpakt, een te lange contractduur: Holthausen Clean Energy in Hoogezand is een van de energieleveranciers die zich klachten op de hals halen met de telefonische benadering van potentiële klanten.

Vooral zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) krijgen dikwijls telefoontjes met aanbiedingen voor een goedkoop zakelijk energiecontract. Niet doen, zeggen consumentenorganisaties. Zo lang je vanuit huis werkt, ben je beter af met een consumentencontract, want dan heb je consumentenbescherming.

Klacht over Hoogezandster bedrijf

Bij de redactie van deze krant kwam een klacht binnen over Clean Energy in Hoogezand. Een DvhN-lezer, die anoniem wil blijven, stelt dat Clean Energy hem belde met de mededeling dat zij hem namens zijn eigen leverancier een interessante korting konden bieden. Bij navraag bleek dit niet te kloppen. Hij zou voor vier jaar vastzitten aan het contract.

Op internet staan 21 reviews over Clean Energy, waarvan ongeveer driekwart deze negatieve bevindingen deelt, de anderen hebben positieve ervaringen. „Tip aan alle ondernemers, maar net zo goed aan gewone consumenten: ga nooit in op aanbiedingen via de telefoon of aan de deur”, schrijft een van de klagers.

Woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond zegt dit jaar vijf soortgelijke klachten over Clean Energy te hebben gekregen. „Dat zijn er niet heel veel”, verklaart ze.

‘Ga nooit op telefonische aanbiedingen in’

De Consumentenbond herkent echter het patroon dat mensen, vooral ondernemers, telefonisch benaderd worden met op het oog aantrekkelijke aanbiedingen. Ze waarschuwt daar nooit op in te gaan. „Je kunt beter zelf via een vergelijkingssite bekijken wat voor jou de beste leverancier is. Dan kun je rustig nagaan wat de voorwaarden precies zijn. Er zijn diverse sites, ook de Consumentenbond heeft er een.

Kleine ondernemers kunnen zich maar beter twee keer bedenken voor ze een zakelijk contract afsluiten, waarschuwt de Consumentenbond. Donat: „Als je ZZP’er bent en vanuit huis werkt, kun je beter gewoon contract met consumentenvoorwaarden afsluiten. Want dan heb je consumentenbescherming en dat houdt onder meer in dat je twee weken bedenktijd hebt voor je nieuwe contract.”

Website met rechten en plichten consument

Woordvoerder Jeroen Nugteren van de Autoriteit Consument en Markt beaamt dit en stelt dat zijn organisatie de energiebedrijven vorig jaar heeft gezegd dat de soms opdringerige benadering van ondernemers moet stoppen. „Zo gaat het niet langer, was onze boodschap. Sindsdien is het benaderen van ZZP’ers flink afgenomen.” Nugteren wijst op de website consuwijzer , waar iedereen kan vinden wat zijn of haar rechten zijn bij het afsluiten van energiecontracten.

Een energiecontract aanbieden voor vier jaar mag, maar voor de consument is het tussentijds opzeggen dan duur. Het energiebedrijf mag dan volgens de normen van de ACM een vergoeding van maximaal 125 euro voor het gas en nog eens 125 euro voor de elektriciteit in rekening brengen. Een woordvoerder van vergelijkingssite gaslicht.com uit Groningen waarschuwt dat de maximale vergoeding voor ondernemers nog veel hoger ligt, dus een reden te meer om als ZZP’er geen zakelijk contract af te sluiten.

‘Geen aanleiding voor lang contract’

Hoewel de energieprijzen momenteel laag zijn, ziet gaslicht.com geen aanleiding om contracten voor langere tijd af te sluiten. „Je krijgt als je overstapt toch een interessante aanbieding en als je na een jaar opzegt opnieuw. Wie dat betaalt? Dat zijn de mensen die jaar in jaar uit klant blijven en het volle pond betalen.”

Opmerkelijk genoeg is Clean Energy gelieerd aan de Holthausen Groep, die vooral naam maakt op het gebied van de waterstofeconomie en recent een contract in de wacht sleepte met het Amerikaanse HYZON motors voor de bouw van een fabriek voor vrachtwagens op waterstof.

Holthausen vermeldt op de website een link naar de energieleverancier, die bij de Kamer van Koophandel voluit staat ingeschreven als ‘Holthausen Clean Energy’. Directeur Stefan Holthausen zegt echter dat hij slechts een ‘kleine aandeelhouder’ is in Clean Energy en verwijst voor een reactie naar het bedrijf zelf. De vraag hoeveel procent van de aandelen hij heeft, noemt hij ,,niet relevant”.

Reactie Clean Energy

Een woordvoerder van Clean Energy wil niet op de individuele klachten en reviews ingaan. Hij stelt dat energiebedrijven op aandringen van de ACM ZZP’ers consumentencontracten aanbieden, en ondernemers alleen zakelijke contracten aanbieden als zij stroom en gas voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruiken. „Het is aan de energiemaatschappij om dit te controleren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe