Klasgenoot al na anderhalf uur klaar

De kop is eraf voor Sanne Grondsma (17) en Marie Hélène Mertens (17) van het Dr. Nassau College in Assen. Het eerste eindexamen zit erop.

Beide havo-leerlingen komen uit sporthal De Timp in Assen. Zeker drie pennen, een marker, Nederlands woordenboek en een literfles water in hun handen. Goed voorbereid gingen ze de grote sporthal in, nu zit het eerste examen er al weer op. Ze hebben maatschappijwetenschappen gemaakt.

,,Het ging gemiddeld’’, zegt Sanne Grondsma voorzichtig. ,,De eerste vragen over massamedia waren lastig. De onderwerpen politiek, criminaliteit en rechtstaat gingen beter.’’ Ze maakte samenvattingen en oefenexamens, en las aantekeningen door. ‘Droge dingen’ zoals de functies van verschillende media interesseren haar niet zo. ,,Criminaliteit vind ik interessanter. Wat zijn de oorzaken, wat kun je er tegen doen en hoe willen politieke partijen het oplossen.’’

Ze was zenuwachtig voor het examen, net als vriendin Marie Hélène Mertens. Sanne: ,,Gisteravond opeens voelde ik het. Toch sliep ik gelukkig goed. Bij de sporthal, toen ik al mijn vrienden zag, ging het beter.’’ Wel moest ze doorbijten toen ze de gymzaal zag. ,,Zo groot!’’. Maar het was met rond de twintig leerlingen lekker rustig en ze kon zich goed concentreren. ,,Enig nadeeltje was dat ik vooraan zat. Als ik op keek, keek ik gelijk in het gezicht van een surveillant.’’

Marie Hélène Mertens denkt dat ze wel een voldoende heeft gehaald. ,,Een paar dingen over de Europese Unie wist ik niet. Massamedia ging wel. Dat vond ik ook het meest interessante onderdeel.’’ Ze heeft veel geleerd. ,,Maatschappijwetenschappen is namelijk niet mijn beste vak.’’

In de gymzaal hing een relaxte sfeer vonden ze. ,,Toen we begonnen waren er wel tien leraren. Ze waren allemaal even aardig en stelden ons gerust.’’ Voor Sanne het wist was er al een uur voorbij. ,,Ik schrok toen na anderhalf uur de eerste klasgenoot weg ging. Ik was nog maar halverwege. Maar daarna ging er heel lang niemand weg.’’

En slagen? Ze hopen het. Sanne weet nog niet wat ze wil en neemt een tussenjaar. ,,Ik wil eerst werken en dan reizen. Een trip door Europa of vrijwilligerswerk in de Filipijnen.’’ Marie Hélène is aangenomen op de Dutch Filmers Academy in Hilversum, een opleiding voor allround filmmaker.

LAKS: Nederlands veel te lang

Met natuurwetenschappen en maatschappijwetenschappen voor havo-leerlingen en Nederlands voor vwo’ers zijn gisteren de landelijke eindexamens begonnen.

Sinds 1988 heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in de eindexamenperiode een klachtenlijn voor wie iets te klagen heeft over geluidsoverlast of andere afleiding, een moeilijk examen of foutieve vragen.

Gisteren klaagden veel vwo-leerlingen dat het examen Nederlands te lang zou zijn. Rond half acht stond de teller al op bijna 12.000 klachten, iets meer dan in eerdere jaren. Havisten klaagden vooral over natuurwetenschappen: er waren veel vragen over het begrip ‘elektriciteit’. Veel leerlingen die dat onderwerp minder goed beheersen, voelden zich benadeeld en wisten het LAKS telefonisch of via de website te vinden.

Bijna 210.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen nu eindexamen. De laatste examens zijn op 27 mei. Voor wie dat nodig heeft, zijn er half juni herexamens.

Voor meer examenverhalen: www.dvhn.nl/eindexamens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.