Klazienavener beklaagt zich bij Raad van State dat Emmen hem kapot wil maken

Een inwoner van Klazienaveen vindt dat de gemeente Emmen hem en zijn verzameling oude landbouwmachines kapot probeert te maken en erkende woensdag bij de Raad van State niet voor zichzelf in te kunnen hebben staan als een bepaalde gemeenteambtenaar naar de rechtszaak in Den Haag was gekomen.

Volgens Klazienavener W. Bryan heeft die ambtenaar een bepalende rol gespeeld bij ontruimingsacties op zijn perceel aan de Dordsedijk en het opleggen van enorme bestuursdwangbedragen van ruim 136.000 euro.

De betreffende ambtenaar was niet aanwezig. ,,,Maar niet omdat Bryan bedreigingen zou hebben geuit”, zei de Emmense gemeentewoordvoerder tegen rechter en staatsraad J. Hagen. ,,Wij laten ons niet intimideren door bedreigingen.

Hij was zeker meegekomen naar Den Haag ware het niet dat hij door persoonlijke omstandigheden verhinderd was”, aldus de woordvoerder van Emmen, die nog niet wist of B&W van Emmen aangifte tegen de bedreigingen gaan doen.

Volgens Bryan was het geen bedreiging maar slechts een emotionele reactie op de acties van de ambtenaar en de gemeente die hij als een regelrechte heksenjacht ervaart.

Kapot gemaakt

,,Ik ben kapot gemaakt door de gemeente Emmen”, zei de geëmotioneerde Bryan tijdens de rechtszitting.

,,De gemeente heeft in 2011 zelfs een vergunde schuur gesloopt en wil mij laten opdraaien voor de opruimkosten. Er is 200 ton ijzer verdwenen en mijn antieke landbouwmachines zijn voor 40.000 euro geveild, terwijl ze 400.000 euro waard waren. De gemeente zou mij geld moeten betalen in plaats van ik de gemeente.”

Bryan kwam woensdag in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Die stelde in een laatste uitspraak het bestuursdwangkosten naar beneden bij tot bijna 71.000 euro. Dat hij nu 65.000 euro minder aan Emmen moet betalen is een schrale troost.

Bryan hoopt dat de Raad van State het gehele bedrag in hoger beroep alsnog kwijtscheldt en Emmen zelfs opdraagt hem schadeloos te stellen voor de ‘illegale’ sloop van zijn door diezelfde gemeente vergunde schuur. De gemeentewoordvoerder zei dat die vergoeding al is verwerkt in de aftrek van de bestuursdwangkosten van 136.000 euro naar 71.000 euro, evenals de opbrengst van zijn geveilde landbouwmachines.

Dwangbevel

Bryan zei dat hij afgelopen maandag een dwangbevel van de deurwaarder op de mat vond. Die wil de openstaande bestuursdwangaanschrijving plus deurwaarderskosten binnenkort incasseren. Bryan zei dat hij dat niet kan betalen van zijn AOW-pensioentje.

,,Ik ben nu bijna 72 jaar en mijn leven zit er bijna op. Ik kan er niet meer tegen,” aldus Bryan. Staatsraad Hagen hoorde Bryan geduldig en begripvol aan maar tekende aan dat de Raad van State al in 2015 uitspraak over een opruimactie in 2014 had gedaan en de gemeente Emmen toen in het gelijk had gesteld.

Of de Raad Bryan nu wel te hulp zal schieten blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.