Kledingbank Drenthe moet even woekeren met ruimte

Het nieuwe pand aan de Fabrieksweg in Hoogeveen heeft de Kledingbank Drenthe tijdelijk gered. Ze zal hier wel moeten woekeren met de ruimte.

,,We wilden minimaal 400 vierkante meter om te kunnen blijven doen wat we deden. Maar dat is ’em niet geworden: zelfs als we er een garagebox bij kunnen huren, komen we straks op niet meer dan 150 vierkante meter. Beduidend minder dan we tot dusver hadden”, vertelt interim-voorzitter Jeannet Scholten van de Kledingbank Drenthe.

De kledingbank zat zes jaar in het voormalige belastingkantoor aan de Carstenstraat in Hoogeveen. Recent is dat in andere handen overgegaan. De kledingbank heeft te horen gekregen dat ze er uiterlijk 15 september uit moet. Scholten: ,,De nieuwe eigenaar is een projectontwikkelaar, die er andere plannen mee heeft.” Mogelijk gaat De Brug, de Hoogeveense vrije baptisten-gemeente, het belastingkantoor huren. Secretaris Stefan Strijker bevestigt de interesse van De Brug: ,,Wij zoeken naar een nieuwe locatie voor onze gemeente en dit pand staat hoog op ons verlanglijstje.”

Tijdelijke ruimte

De Kledingbank Drenthe, die op dit moment een slordige 1200 klanten telt, heeft ‘uit alle hoeken van Hoogeveen’ alternatieve ruimten aangeboden gekregen. Jeannet Scholten legt uit dat de kledingbank ‘in elk geval een jaar, misschien twee jaar’ in de vroegere meubelstoffeerderij aan de Fabrieksweg kan blijven. ,,Het pand is door een particulier gekocht, die er op korte termijn zelf geen plannen mee heeft. Zodra we daar zijn ingetrokken, zullen we verder moeten zoeken naar een definitief plekje.”

De kledingbank maakte gratis gebruik van het oude belastingkantoor en gaat aan de Fabrieksweg huur betalen. Scholten: ,,Gelukkig hebben we in de periode aan de Carstenstraat wat kunnen sparen.”

Omdat de ruimte aan de Fabrieksweg beperkt is, moet de kledingbank keuzes maken. Ze wil niet het aanbod kleren en schoenen verkleinen. ,,We beschikken over een zeecontainer, die we voor opslag kunnen gebruiken. We zoeken alleen nog een plek waar we die neer mogen zetten. Er zal straks hoe dan ook minder ruimte zijn voor selecteren van kleding.” Wat betekent dat er niet voor alle vrijwillige helpers, onder wie cliënten van een zorgboerderij, nog werk zal zijn. Sinds vorige week is de winkel dicht in verband met de zomervakantie. Scholten: ,,De deur blijft nu wat langer dan normaal op slot. We moeten de hele collectie overbrengen naar de nieuwe locatie, die we bovendien gezellig willen aankleden.” Ze verwacht dat de Kledingbank Drenthe in oktober aan de Fabrieksweg een doorstart maakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe