Na een maand van flinke verbouwingen heeft het dorp Grolloo weer een supermarktje: Lekker Makkelijk Grolloo. Vrijwilligers uit het hele dorp hielpen de eigenaren waar ze maar konden.

Tevreden kijkt de 74-jarige Janny Lesschen naar de boog met oranje-zwarte ballonnen die om de ingang van de ‘nieuwe’ supermarkt staat. ,,Dit is superfijn dat we weer een supermarkt hebben. En heel erg belangrijk, want het houdt het dorp levendig.”

‘Overspoeld met hulp’

Eigenaren René en Mariska van Schooten (beiden 48 jaar) staan zo trots als een pauw voor hun winkeltje. Alles is er te verkrijgen, zegt René trots. ,,Het is geen nieuwe winkel, maar we hebben de afgelopen maand wel flink verbouwd. Met nieuwe kleuren, een nieuwe vloer, nieuwe stellages. Het is gewoon weer fris.”

Die verbouwing werd noodzakelijk door een lekkage onder de vries-koelcellen waardoor de vloer omhoog kwam. ,,Toen hebben we besloten om alles maar aan te pakken.” En toen kwam de ware - en fijne - aard van Grolloo naar boven, zegt Mariska van Schooten. Want ze werden overspoeld met aanmeldingen van dorpsgenoten die hen wel wilden helpen. ,,Zoveel vrijwilligers dat we niet eens iedereen konden inroosteren.”

Het is naoberschap met hoofdletters geschreven, denkt Lesschen, die naast de supermarkt woont. ,,Grolloo leefde ook mee. Er wonen best veel bejaarde mensen in het dorp. Sommige mensen kunnen vanwege de leeftijd niet meer autorijden of alleen zijn. Dan heeft de supermarkt ook een sociale functie.”

Belangrijk: supermarkt en kroeg

Die sociale functie is er absoluut, vindt de 64-jarige Harry Blaauw. Hij woont tegenover de dorpssupermarkt en heeft meerdere uren als vrijwilliger meegeholpen met de verbouwing. ,,In een dorp zijn een paar dingen belangrijk voor mij: een supermarkt, een kroeg en een korte route van en naar de kroeg.” Even lacht hij hardop. ,,Maar dit doet zo veel voor de levendigheid.”

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra, van de gemeente Aa en Hunze, knipte vrijdagochtend na een paar mooie woorden het roodwitte lint door. Ook hij repte korte over de dorpsgemeenschap, het samenzijn. ,,Fijn dat de supermarkt weer open is. Het recreatieve seizoen begint ook weer. Ik hoop dat de toeristen jullie weten te vinden”, zei de burgemeester, die daarna als eerste de supermarkt binnenging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe