Een 80-jarige man uit Emmen gaf dinsdag huilend voor de rechtbank toe dat hij zijn kleinzoon heeft misbruikt. ,,Het is een hele lieve jongen. Ik heb een hele goede band met hem."

Het jongetje zag op school een filmpje van het Jeugdjournaal over misbruik: ,,Dat doet mijn opa ook bij mij", heeft hij toen gezegd. De school heeft aan de bel getrokken. De ontucht zou hebben plaatsgevonden tussen april en november 2019. De kleinzoon was 12 jaar toen het begon. In eerste instantie werd de jongen niet geloofd door zijn familie.

'Knuffelde mij en toen kwam bij mij de prikkel'

De Emmenaar verklaarde: ,,Ik ben na een paar weken met mijn dochter, zijn moeder gaan praten. Het brak mijn hart dat mijn kleinzoon niet geloofd werd. Ik dacht: 'ik moet wat zeggen." Maar in eerste instantie vertelde hij dat zijn kleinzoon het initiatief nam. Bij de rechtbank gaf de man wel min of meer openheid van zaken. De ontucht zou hebben plaatsgevonden tussen april en november 2019.

Het slachtoffer is autistisch, een intelligente jongen met een emotionele ontwikkeling van een kind van acht jaar. ,,Hij kwam bij mij in huis. Toen is het vijf of zes keer gebeurd. Hij knuffelde mij en toen kwam er bij mij een prikkel. Ik heb me laten gaan. Het was nooit langer dan twee minuten en dan had ik er al weer spijt van. Toch gebeurde het weer terwijl ik het eigenlijk helemaal niet wilde."

Geslachtsdeel aangeraakt

De Emmenaar gaf toe dat hij aan het geslachtsdeel van zijn kleinzoon heeft gezeten en dat de jongen ook zijn geslachtsdeel heeft betast. ,,Het gebeurde in mijn huis." Volgens het slachtoffer is het vooral bij hem thuis achter de computer gebeurde. ,,Nee, het was bij mij thuis. Bij computer heb ik niet zijn geslachtsdeel aangeraakt, wel over de benen gefriemeld."

Bij de politie heeft de jongen verklaard dat opa vroeg of hij het fijn vond, maar opa wachtte het antwoord niet af. Het is volgens de kleinzoon heel vaak gebeurd, veel vaker dan opa zegt. De jongen heeft ook verklaard dat hij gezegd heeft dat opa moest stoppen. Volgens de kleinzoon zei opa steeds dat hij niks verder moest vertellen, omdat hij dan in de problemen zou komen. De Emmenaar zei dinsdag dat het misschien wel vaker is gebeurd, dat hij het niet meer weet.

Alleen op de Wereld

Waarom hij heeft het gedaan, snapt de man zelf ook niet goed. ,,Ik ben al 56 jaar getrouwd. Ik heb zoiets nooit eerder gehad. Het was gewoon begeerte." De officier van justitie zei dat het slachtoffer hem deed denken aan Remi van Alleen op de Wereld. ,,Opa zit seksueel aan hem en opa zegt dat hij er over moet zwijgen en toen hij zei wat hem overkomen is, geloofde niemand hem. Die jongen was zo alleen. Opa, oma, vader en moeder, niemand geloofde hem, alleen op school nemen ze hem serieus."

Tegen de verdachte is vier maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook moet hij meewerken aan behandeling. De opa mag zijn kleinzoon overigens weer zien, maar alleen onder begeleiding. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe