Klijnsma: Ik had niet 'kleine gasveldjes' moeten zeggen bij Pauw & Jinek

Ze had niet moeten zeggen ‘kleine gasveldjes’ toen ze in het televisieprogramma Pauw & Jinek werd gevraagd naar de gaswinning in Drenthe. Dat zegt commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Hotel Spoorzicht in Loppersum was twee dagen het decor van het avondprogramma van Jeroen Pauw en Eva Jinek. De Drentse commissaris zat dinsdag aan tafel als voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en werd gevraagd naar lastige dossiers in de energietransitie in het Noorden: de windturbines in Drenthe en ook de gaswinning in Drenthe.

Jeroen Pauw legde Klijnsma voor, nadat net uitvoerig de aardbevingsellende in Groningen was besproken: ‘Je zou zeggen, zelfs een ezel...’

Gaskraan per direct dicht geen optie

,,Stoot zich geen twee keer aan de zelfde steen, inderdaad’’, kopte Klijnsma in. Ze benadrukte dat Nederland wel door moet met de energietransitie, dat in de velden in Drenthe al veel langer gas wordt gewonnen en dat overal de gaskraan per direct dichtdraaien geen oplossing is. In het vervolg van het gesprek sprak ze meerdere keren over ‘kleine gasveldjes’ in haar provincie. Iets wat haar door diverse mensen in Drenthe kwalijk wordt genomen.

Aardbevingscafé met politieke sprekers

Leefbaar Tynaarlo grijpt de uitspraken zelfs aan om een avond over aardbevingen te organiseren, maandag in Zuidlaren. En daar sprekers met - eerlijk is eerlijk - politieke achtergrond en betrokkenheid het podium te geven.

Klijnsma gaat niet naar de avond in Zuidlaren, de gedeputeerde evenmin, twee dagen voor de verkiezingen. Maar de commissaris wil best op haar eigen optreden bij Pauw & Jinek reageren, zegt ze tegen Dagblad van het Noorden. Verkleinwoorden maken deel uit van haar taalgebruik, maar toch.

,,In plaats van kleine gasveldjes in Drenthe had ik beter kunnen zeggen: in vergelijking met Groningen kleine gasvelden. Maar ik - en het hele provinciebestuur met mij - neem de zorgen van de mensen in Drenthe bloedserieus. Die zorgen gaan we geenszins bagetelliseren. De veiligheid moet voorop staan, dat hebben we de minister ook wel per brief duidelijk gemaakt. Ik weet ook dat de gedeputeerde niets tegen een Drents Gasberaad heeft, maar de vorige keer is het niet van de grond gekomen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.