Klimmen, slingeren aan een touw en afzakken via een kabelbaan op de Hondsrug

Boswachter Martijn Harms toont het traject van de beleefroute van Geopark De Hondsrug.

Je klimt, slingert aan een touw of suist op de kabelbaan naar beneden. Een sabeltandtijger hijgt je in de nek. Via de app. De spanning stijgt deze zomer op hartje Hondsrug.

Een speelroute voor kinderen biedt die. Puur Exloo, het in aanbouw zijnde super-de-luxe vakantieresort tussen Valthe en Exloo, wordt de uitvalsbasis voor een met spannende avonturen doorspekte kinderroute van 2,6 kilometer en een beleefroute voor volwassenen over 7 kilometer. ,,Een prachtig plan”, jubelt Cathrien Posthumus, manager van het Hondsrug UNESCO Global Geopark dat de routes ontwikkelt in het Hunzebos. Dat is volgens haar de ideale locatie. ,,Het is een sterk geaccidenteerd terrein met stuifduinen. Van nature al spannend dus.”

Ontvangstruimte met toiletten en koffie

Posthumus zegt in Puur Exloo de perfecte partner te hebben gevonden om de avonturentochten over het kloppende hart van de Hondsrug tot een succes te maken. Puur Exloo krijgt een aparte ontvangstruimte met toiletten en koffie, waar mensen wegwijs worden gemaakt over onder andere het installeren en gebruik van de app. Het vakantieresort levert eveneens een financiële bijdrage aan het project. Er is zo’n 100.000 euro beschikbaar, voor het grootste deel afkomstig uit de Europese subsidiepot LEADER.

Toegevoegde waarde

,,Wij zijn heel enthousiast. De beleefroutes zijn voor ons van grote toegevoegde waarde”, zegt directeur Hielke Tillema van Kontour Vastgoed. ,,Vooral gasten uit het buitenland blijken zeer geïnteresseerd in de geschiedenis en het verhaal van De Hondsrug. We willen het landschap behouden en terugbrengen en kinderen meer in contact brengen met de natuur. Dat is precies wat in dit project gebeurt.”

Mooie startplaats

Via een 3D-animatie krijgen deelnemers een beeld hoe het landschap er in de prehistorie moet hebben uitgezien. Posthumus is verguld met de ondersteuning van Puur Exloo. ,,We hebben altijd al een warm contact gehad met het park, dat het unieke karakter van dit gebied onderkent en in de communicatie de nadruk legt op de Unesco-status ervan. Het is een mooie startplaats voor onze routes.”

Aanleg al begonnen

Inmiddels is Staatsbosbeheer al druk bezig met de aanleg van de paden. Posthumus verwacht dat de routes tegen de zomer in gebruik kunnen worden genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe