Klinkende munt moet forens Assen verleiden met de fiets te komen

Wie naar z’n werk fietst in Assen en de auto laat staan, kan daar voortaan een beloning in klinkende munt voor terugkrijgen. Om te voorkomen dat het verkeer vastloopt, komt in de Drentse hoofdstad de healthcoin in omloop.

Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) introduceerde deze gezonde munt maandag. De Assenaar Mike van Holsteijn van het gelijknamige bedrijf Healthcoin heeft hem bedacht. Mensen kunnen bij deelnemende bedrijven aankopen doen met de gezonde munten die ze fietsend naar hun werk verdienen.

Assen Slim Bereikbaar

De introductie van het spaarsysteem gebeurt in het kader van Assen Slim Bereikbaar. Het verkeer in de binnenstad worstelt al tijden met werkzaamheden in het kader van het FlorijsAs-project. Om te voorkomen dat de Drentse hoofdstad dichtslibt met auto’s die elkaar in de weg zitten op punten waar aan de infrastructuur wordt gewerkt, is Assen Slim Bereikbaar opgezet. Het project is bedoeld om het gebruik van de fiets en e-bike voor woon-werkverkeer te stimuleren.

De healthcoins moeten mensen verleiden om de fiets te pakken in plaats van de auto. Bij deelenemende werkgevers hangt een zogeheten iBeacon in het fietsenhok. Wanneer een werknemer zijn fiets stalt legt de sensor contact met een app op diens telefoon en deelt dan een beloning uit.

Gezonde aankopen

Het opgebouwde saldo kan uitgegeven worden bij een aantal webshops en bij lokale bedrijven, maar alleen aan ‘gezonde’ dingen. Zo kun je er een smoothie, sapje of vegetarisch broodje voor kopen bij koffiezaak Doppio, een sportschoolabonnement bij Fit20 of iets uit het assortiment van Van Leeuwen Sport.

Werkgevers die meedoen aan het project zijn de gemeente Assen, het Drenthe College, het Noorderpoort College en Swedish Match.

E-bike

Assen Slim Bereikbaar introduceerde begin dit jaar ook al een e-bike-actie. Deze hield in dat werknemers van aangesloten bedrijven en organisaties in Assen enige tijd een e-bike konden uitproberen en eventueel met 250 euro korting zo’n elektrisch aangedreven fiets konden kopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.