Het platteland kan veel meer duurzame energie leveren, maar dan moet ‘Den Haag’ dat stimuleren met geld en een speciaal ministerie voor voedsel en energie.

Als het aan LTO-voorman Albert Jan Maat ligt, kunnen dorpen en zelfs regio’s energie-neutraal worden als landbouwers de kans krijgen. Dat zei hij donderdag bij de ingebruikname van de energieopslag van akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn.

,,De agrarische sector levert nu al 45 procent van alle duurzaam geproduceerde energie in Nederland. Dat aandeel kan nog veel groter worden. Voor energie, die plaatselijk wordt opgewekt en ook lokaal wordt gebruikt, moet de belasting worden afgeschaft. Plaatselijke energiecoöperaties kunnen zichzelf prima bedruipen, maar dan zonder die duurmakende energiebelasting ertussen’’, aldus Maat.

Handen niet op elkaar
Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland maakt zich daar in Den Haag hard voor, maar krijgt de handen nog niet op elkaar. ,,In Den Haag moeten ze ophouden met het Randstedelijke denken. Voor een goede balans tussen ecologie en economie moet je toch echt bij de boeren zijn. Die knop moet om.’’

Het afschaffen van de energiebelasting kost geld. ,Klopt’’, zegt Maat. ,,In Nederland wordt jaarlijks 5 miljard euro uitgegeven aan korting voor mensen met een auto, die de eerste 30 kilometer op stroom rijdt en vervolgens gewoon fossiele brandstof verstookt. Dat heeft natuurlijk geen enkele zin. Als nu eens de helft van dat geld, dus 2,5 miljard euro, wordt aangewend voor het stimuleren van de productie van duurzame energie op het platteland, dan komen we een heel eind. Agrarische ondernemers, banken, overheden en consumenten moeten samenwerkingen aangaan op lokaal of regionaal niveau.”

,,Ben ik helemaal voor’’, reageerde gedeputeerde Tjisse Stelpstra (CU). ,,Morgenochtend om acht uur heb ik een afspraak, maar daarna ben je van harte welkom om erover te praten.’’

Ton subsidie
De provincie Drenthe stak een ton subsidie in het energieopslag-project van De Jong en verstrekte tevens een ‘groene lening’ van een ton. ,,De landbouw is een zeer innovatieve sector, die best wat minder bescheiden mag zijn. We doen het knettergoed en daar ben ik hartstikke trots op’’, aldus de gedeputeerde duurzaamheid.

Akkerbouwer De Jong heeft bijna 1100 zonnepanelen op zijn bedrijfsgebouwen liggen om te voorzien in zijn eigen energiebehoefte. Samen met Jules Energy bedacht hij een methode die het mogelijk maakt te verdienen aan zowel een krappe als overvloedige energiemarkt. De Jong liet een enorme lithium-ion accu bouwen. Speciale software volgt de schommelingen in de markt. Is de prijs laag, dan koopt hij stroom en slaat die op. Is de prijs hoog, dan verkoopt hij de elektriciteit.

Het project van De Jong vergde een investering van 600.000 euro. Hij is ervan overtuigd dat hij gaat verdienen aan zijn nieuwe bedrijfstak. Ook Rob van Leeuwen van Jules Energy heeft hoge verwachtingen van de opslag in grote batterijen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe