Knop om: rioolwater Schoonoord naar Sleen

Afvalwater uit Schoonoord wordt nu gezuiverd in Sleen. De plaatselijke rioolwaterzuivering is uitgeschakeld en wordt ontmanteld. Een nieuwe persleiding en gemaal voeren vervuild water af naar de zuivering in buurdorp Sleen, die is gemoderniseerd.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Schoonoord stamt uit 1974 en is ernstig verouderd. Het waterschap Vechtstromen onderzocht wat er moest gebeuren om afvalwater optimaal te zuiveren. De aanleg van een 11 kilometer lange persleiding naar Sleen kwam als beste alternatief naar voren.

Een nieuw gemaal aan de Brugstraat in Schoonoord pompt al het rioolwater via de nieuwe persleiding (met een diameter van 40 centimeter) naar de RWZI in Sleen. Daar is de capaciteit vergroot, de installatie is gerenoveerd en zijn er energiezuinige machines geplaatst.

De dit en vorig jaar uitgevoerde verbeteringen kostten alles bij elkaar bijna 3 miljoen euro. Zaterdag 15 oktober houdt de zuivering in Sleen van 12.00 en 15.00 uur open huis. Behalve Sleen en Schoonoord zijn onder meer ook Nieuwlande, Oosterhesselen, Zweeloo en Odoorn op deze zuivering aangewezen.

Op de foto dagelijks bestuurslid Roel van der Veen van het waterschap, die onlangs de knop omzette en daarmee de oude zuivering in Schoonoord buiten werking stelde. (foto: Vechtstromen)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.