Koekanger wijt bouwschade aan op en neer gaande bodem gasveld De Wijk

Alleen al in Koekange staan meer dan tien woningen die scheuren in de muren hebben en die zijn er ingekomen sinds de NAM een paar jaar geleden is begonnen met het injecteren van stikstofgas in de oude gasvelden bij De Wijk.

Dat zei Koekanger Ab Bruintjes donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Volgens gaswinbedrijf NAM en het ministerie van Economische Zaken (EZ) hebben die scheuren niets te maken met de verhoogde activiteiten in het oude gasveld De Wijk-Wanneperveen.

Nog eens 600 miljoen kuub gas uit gasveld

EZ gaf de NAM toestemming (instemmingsbesluit) om nog eens ruim 600 miljoen kuub aardgas uit het al zeventig jaar oude veld te persen. Dat persen gebeurt bijna letterlijk door grote hoeveelheden stikstofgas in de bodem te injecteren en die vervolgens met aardgas en al weer uit te pompen. Tijdens het injecteren stijgt de bodem rond de gasputten en na het winnen daalt die weer.

Volgens Koekanger Bruintjes is de schade aan zijn woning aan de Langedijk ontstaan nadat de NAM drie jaar geleden met het injecteren van het stikstofgas is begonnen. Hij liet voor veel geld een bouwkundige onderzoek doen en de conclusie uit dat onderzoek dat alle scheuren te wijten zijn aan mijnbouwschade. Volgens EZ en NAM kan dat niet waar zijn.

Zij hebben eigen onderzoeken laten doen, onder meer door toezichthouder SODM (Staatstoezicht op de Mijnen) en TNO. Een woordvoerder van SODM zei donderdag desgevraagd bij de Raad van State dat bij het injecteren van stikstofgas alleen een paar millimeter bodemstijging nabij de boorputten optreedt. En de daling van maximaal 15 cm treedt op in een straal van vijf kilometer rondom het gasveld dat deels in Drenthe en Overijssel ligt. Kortom, niks aan de hand, menen EZ en de NAM.

Omgekeerde bewijslast moet ook hier gelden

Bruintjes gelooft het niet en stapte als enige Koekanger naar de Raad van State om verhaal te halen. Hij erkende dat hij al een kleine mijnbouwschade vergoeding van de Stichting Veilig Wonen heeft gekregen, maar dat was in het kader van de algemene schaderegeling voor het Groninger gasveld. Bruintjes wil dat in de kleine gasvelden, zoals bij De Wijk, maar ook de rest van Nederland net als in Groningen de zogenoemde omgekeerde bewijslast moet gelden.

,,Dat betekent dat de NAM moet aantonen dat de bouwschade niet door gaswinning is veroorzaakt. Nu moeten wij zelf aantonen dat de schade is ontstaan door het op en neer gaan van de bodem. Maar dat is niet te doen. Als gewone burger kun je al die dure onderzoeken niet zelf betalen, ik kan TNO niet inschakelen”, zei Bruintjes tijdens de zitting.

Toch baseert de Raad van State zich vooral op de onderzoeken die EZ en de NAM aanleveren, omdat er geen andere diepgravende onderzoeken beschikbaar zijn. Volgens Bruintjes is dat een belangrijke reden waarom zijn dorpsgenoten het niet zien zitten om naar de rechter te stappen, omdat het vooral vechten tegen de bierkaai lijkt te zijn. ‘Maar als je niets doet gebeurt er ook niets. En misschien wordt de NAM straks ook gedwongen de schade in Koekange en de rest van het gasveld De Wijk te vergoeden,’ aldus de Koekanger.

Tot 2030 gaswinning

Overigens mag de NAM met het nieuwe instemmingsbesluit tot 2030 maximaal 604 miljoen kuub aardgas in De Wijk winnen. ,,Tezamen met het eerste winplan voor De Wijk mag er in totaal niet meer dan 904 miljoen kuub worden gewonnen. De 300 miljoen kuub die al is gewonnen plus de 604 miljoen kuub die we nog gaan winnen. Als dat voor 2030 gebeurt gaan de putten dicht. Ook als er in 2030 nog gas in het veld zit gaan de putten toch dicht”, zei een woordvoerster van EZ. Overigens is de bodem in fase 1 al met 14 cm gedaald en zou er nog een extra daling van max 15 cm kunnen optreden. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.