Kofferbakmoord Stieltjeskanaal: Was Ralf verzeild in duistere zaken?

De kofferbakmoord in Stieltjeskanaal is na tien maanden niet opgelost. Wat escaleerde in de nacht van 30 op 31 maart 2017? Waarom moest ‘Ralfie’ dood? Zat hij in schimmige zaakjes?

Het is een fraai stukje natuur, rond de oude zandwinplas aan de Noordersloot bij Erica. Met bos en heide. Het is verboden terrein, met hekken en gaas afgesloten. Het ligt afgelegen, rondom weinig bebouwing, er staat een enkele boerderij. Wat doet Ralf Meinema (31) hier op 30 maart 2017, uren voor zijn dood?

Een getuige ziet die avond, even voor acht uur, de zwarte Mercedes van Meinema langs de Noordersloot staan, ter hoogte van het meertje. Hij herkent de opvallende wagen én Meinema, die naast zijn Mercedes staat hij te praten met iemand op een motor of scooter. Het is schemerig.

Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen, slachtoffer kofferbakmoord.

Wat doet Meinema later in Emmen?

En wat doet Meinema een paar uur later, rond tien voor half twaalf, in vredesnaam in de wijk De Rietlanden in Emmen? Daar straalt zijn mobiel een telefoonmast aan. Twee vragen waarop de politie tot nu toe geen antwoord weet.

„Het telefoonsignaal in De Rietlanden is het laatste teken van leven dat we van Ralf Meinema hebben”, zegt Wout Oldenhuis, leider van het rechercheteam dat de moord onderzoekt. Vreemd dat Ralf zo laat nog op pad is. Voor welke ontmoeting is hij daar?

Vreemd ook, omdat hij die hele donderdag keihard gewerkt heeft op een boerenbedrijf, vlak over de grens met Duitsland. Aan het begin van de avond doet hij nog ontspannen wat inkopen bij een winkel in Klazienaveen en wappert langs bij vrienden. Hij is vrolijk als altijd. Hij gaat ook nog eventjes langs zijn ouders in Erica, om zijn eten op te halen: bloemkool en karbonade. Zijn ouders merken niets aan hem. Thuis in Klazienaveen warmt hij het eten op.

Om elf uur ‘s avonds zoekt Ralf thuis nog iets op op zijn smartphone en gaat daarna van huis. De recherche weet niet of hij het huis alleen verlaat, of samen met iemand. 6,5 uur later vindt een vrachtwagenchauffeur zijn auto in het water.

Ralf Miedema werd in de kofferbak van deze auto gevonden. De auto zelf wordt hier uit het Stieltjeskanaal gehaald.

Dood in de kofferbak aangetroffen

De recherchechef is erbij als Meinema vrijdagmorgen 31 maart dood in de kofferbak van zijn Mercedes wordt aangetroffen. De auto hangt met de motorkap in het water van het Stieltjeskanaal, de kofferbak blijft boven water. De trekhaak is aan de walbeschoeiing blijven hangen.

Daardoor is de auto niet gezonken, zoals de bedoeling was van de moordenaar(s). Plaatselijk is het kanaal 2,90 meter diep; genoeg om een auto langdurig te laten verdwijnen. „De kofferbak was mooi droog. We hebben goed sporenonderzoek kunnen doen. We dachten nog: deze zaak hebben wel snel opgelost, zeker weten.” Maar de vele sporen in de achterbak leveren nog geen doorbraak op.

Tien maanden verder, is nog niemand aangehouden. Honderden mensen zijn ondervraagd. Ralfs route is uitgekamd, zijn telefoon uitgeplozen en de beelden bekeken van alle camera’s op zijn laatste route. Ter plekke is passantenonderzoek gedaan. Nu roept de recherche de hulp in van het publiek.

Reclame in Emmen op een matrixbord voor de uitzendingvan Opsporing. Foto: Boudewijn Benting

Met grof geweld om het leven gebracht

Ralf Meinema is met grof geweld om het leven gebracht. Hoe Ralf is omgebracht wil hij niet kwijt. „Daderinformatie. Gezien zijn verwondingen moet er iets gigantisch geëscaleerd zijn.” De zaak maakt grote indruk op hem. Ralf mocht slechts 31 jaar worden. „Net zo oud als mijn zoon.” Ralf moet op een andere plek zijn omgebracht dan waar hij is gevonden. Niet in zijn woning, daar is geen bloed gevonden.

Meinema staat bekend als een vrolijke jongen, die graag plaatjes draait en als loonwerker snoeihard werkt. „Als je een leuk iets wilde, moet je Ralf erbij hebben, dan wist je zeker dat het geslaagd was”, aldus zijn moeder dinsdagavond in Opsporing Verzocht.

‘Ralfie’, zoals vrienden hem noemen, woont sinds 2016 op zichzelf aan de Langestraat in Klazienaveen. De twee-onder-een-kapwoning heeft hij zelf verbouwd. „Zijn huisje was hem alles. Daar was hij bar wijs mee”, aldus zijn moeder. In de woning wordt niets verdachts gevonden. De buren prijzen hem als een aangename vent, die zwaait als hij thuis komt. „De mensen die van Ralf hielden, en dat zijn er heel veel, snappen nog altijd niet wat er mis is gegaan”, aldus de politie.

Was Ralf Meinema -tweede zoon in een gezin met vier kinderen - een hardwerkende gezellige jongen, die in het weekeinde graag een biertje met vrienden dronk, of was hij ook betrokken bij schimmige zaken? Dit zegt de recherche erover: „Hij werkte met gemak zestig uur, en dan in het weekend lekker los. Toch lijkt het er sterk op dat hij op de een of andere manier bij schimmige zaken betrokken is geraakt. We horen bijvoorbeeld geruchten dat Ralf voor iets ter verantwoording zou zijn geroepen en daarom om het leven is gebracht. Maar waarover hij dan verantwoording moest afleggen en bij wie, dat weten we niet.”

De auto van Ralf Meinema. Hij werd dood in de kofferbak aangetroffen.

Ripte Ralf wietkwekerijen?

De recherche kent de geruchten dat Ralf wietkwekerijen zou hebben geript, maar krijgt dit nergens bevestigd. Ralf was geen jongeman die met één been in de zware misdaad stond, eerder een slachtoffer die niet graag ‘nee’ zei en dus mogelijk bij iets betrokken is geraakt tegen zijn zin, denkt de recherche.

Wat deed Meinema de avond voor dood aan de afgelegen Noordersloot in Erica, vlakbij het meertje? En waarom straalde zijn mobieltje een paar uur later, rond tien voor half twaalf, een zendmast aan in de wijk De Rietlanden in Emmen?

Met een grote publiciteitscampagne via Opsporing Verzocht, gekochte advertentieruimte via Facebook en de media probeert de politie de puzzelstukjes te leggen. In Opsporing Verzocht was dinsdagavond een reconstructie te zien. De moord verscheurt de familie: „Die dag is verschrikkelijk, dat gun ik geen mens. Dit sloopt ons”, aldus zijn moeder.

De geweldsporen en de manier waarop de auto is gedumpt wijzen op meerdere daders. Er wordt dus gezwegen door een groep mensen die meer weten over de mysterieuze moord, daarvan is de recherche overtuigd. Mogelijk helpt de beloning van vijftien mille. „Dit kan niemand over zijn kant laten gaan”, zegt de rechercheleider. „Dit kan toch geen cold-case worden?!”

De politie heeft anonieme, handgeschreven brieven over de moord ontvangen, met daarin theoriën over de reden achter de moord. De recherche wil graag spreken met de afzenders. En de politie zoekt een slanke man in een zwart bomberjack, die verdacht schichtig met de capuchon over zijn hoofd langs het kanaal liep toen de politie sporenonderzoek deed op vrijdagochtend 31 maart. „Hij draaide zijn hoofd weg van andere passanten”, aldus de recherche. Is hij één van de daders?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.