Komende week kans op tropische temperaturen

Drukte bij 't Nije Hemelriek en Gasselterveld. Foto: Harry Tielman

Goed nieuws voor zonaanbidders: vandaag en morgen is het nog even doorbijten met flinke regenbuien, maar vanaf komend weekend wordt het geleidelijk aan zonniger. In de loop van volgende week kan het zelfs tropisch warm worden.

,,Vanaf maandag breekt een droge periode aan met zomerse omstandigheden”, vertelt Diana Woei, meteoroloog bij Weerplaza. ,,Woensdag en donderdag worden waarschijnlijk de warmste dagen met in het zuiden kans op tropische waarden.” Woei en haar collega’s schatten de kans dat het kwik boven de 30 graden zal schieten op 30 tot 40 procent.

Eerst nog fikse buien

Voordat het zover is, krijgen we wel nog met wat fikse buien te maken. ,,Ik zou vandaag de regenradar goed in de gaten houden”, adviseert de weervrouw. Gisteren regende het op veel plekken al flink, wat in verschillende regio’s voor wateroverlast zorgde. ,,Vandaag zou er best nog meer water uit de lucht kunnen vallen.”

De kans op flinke regenbuien is volgens Woei het grootst in de zuidelijke provincies, maar ook rond de grote rivieren, de omgeving van Rotterdam en in de Achterhoek worden er stevige buien verwacht. ,,Morgen krijgen we te maken met de restanten van de buien die vandaag ontstaan. Het is overwegend bewolkt met ‘s ochtends in het noorden regen.”

De zomer trapt af met zon

Vanaf vrijdag gaan we weer richting een zonnige periode. ,,De temperatuur is dan wel wat lager dan vandaag, rond de 19 tot 22 graden.” Zaterdag, op de langste dag van het jaar, begint de astronomische zomer en die wordt afgetrapt met stijgende temperaturen en meer zon. ,,Zondag wordt het weer wat warmer en vanaf maandag wordt het weer echt zomers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe