'Komst rijksdienst dubbel goed nieuws'

De herhuisvesting van een gefuseerde rijksdienst kan het leegstandsprobleem van de rechtbank in Assen in één klap oplossen. Betrokken partijen zijn positief.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat landelijk terug van zestien naar vijf vestigingen. Volgens woordvoerder Frank Wassenaar komt de nieuwe noordoostelijke vestiging vrijwel zeker in de Drentse hoofdstad. Bijna alle ambtenaren die nu nog op kantoren in Groningen, Havelte en Zwolle werken, verhuizen naar een nieuwe centrale vestiging in Assen. Het gaat in totaal om 179 fulltime-medewerkers. Ze hebben 122 werkplekken nodig.

In het gerechtsgebouw in Assen is kantoorruimte vrij. Onderzocht wordt of voldoende werkplekken voor de rijksambtenaren ingericht kunnen worden. ,,We weten al maanden dat Assen de voorkeurslocatie is voor de regiovestiging van het RVB”, zegt burgemeester Marco Out. ,,Als dat het gerechtsgebouw wordt, is het voor Assen dubbel goed nieuws. We krijgen werkgelegenheid in het centrum en lege kantoorruimte in de rechtbank wordt verhuurd. De kosten van leegstand kunnen dan straks geen argument meer zijn om een deel van de rechtbank in Assen te sluiten.”

Het gerechtsbestuur Noord-Nederland voert gesprekken met het RVB over de mogelijke onderverhuur. ,,We hopen op een positieve uitkomst”, zegt een woordvoerster. Het rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor beheer van gebouwen van onder meer ministeries, kazernes, gevangenissen, vliegvelden, belastingkantoren en monumenten. De nieuwe regiovestiging krijgt gebouwen en terreinen in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel onder beheer. Volgens burgemeester Out wordt rond de jaarwisseling definitief bekend of het RVB ruimte van de rechtbank gaat huren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.