Een ‘overweldigende meerderheid’ van de vastgoedeigenaren in de Tamboerpassage in Hoogeveen heeft maandag ingestemd met de koers richting woningbouw, die gemeente en Vereniging van Eigenaren (VvE) gezamenlijk hebben uitgezet.

Beide partijen willen het kwakkelende overdekte winkelcentrum rond 2025 leeg opleveren, waarna met de bouw van 100 tot 150 huurwoningen kan worden begonnen. Daarbij is de kans groot dat supermarkt Jumbo en enkele andere winkelpanden behouden blijven.

Om mandaat te krijgen voor deze transformatie kwamen vastgoedeigenaren bij elkaar om de ‘denkrichting’ te bespreken en het VvE-bestuur te machtigen door te gaan op de ingeslagen weg. Het is de bedoeling dat de eigenaren naar rato meedelen in opbrengsten van woningen.

‘Heel mooi’

,,Zo’n 75 tot 80 procent van de aanwezige vastgoedeigenaren heeft zich erachter geschaard’’, zegt VvE-woordvoerder Christophe Poiron. ,,Dat is heel mooi.’’ Het brengt de komst van woningen in het centrum weer een stapje dichterbij.

Volgens hem moest het idee dat de Tamboerpassage op termijn gaat sluiten wel even landen bij de eigenaren en gebruikers. ,,Ik kan me voorstellen dat je daar even aan moet wennen. Maar er ligt nu een streefdatum, dus men moet in de benen komen.’’

Er waren ook kritische vragen, bijvoorbeeld over het exacte aantal woningen dat er moet komen en de financiële vertaling. Poiron: ,,Dat weten we echter nog niet. In het onderzoek van de scenario’s en de uitwerking van de plannen moet dat duidelijk worden. Er wordt nu een kerngroep geformeerd die dat proces ter hand neemt.’’

Verhuisregeling

Eigenaren en ondernemers die gebruik willen maken van de speciale verhuisregeling kunnen daar dit jaar nog gebruik van maken. Door in 2021 een overeenkomst te sluiten, kunnen zij later alsnog in aanmerking komen voor subsidie.

De regeling biedt financiële lokkertjes zoals een tegemoetkoming in de verhuiskosten, een vriendelijkere huurprijs en compensatie van de waardevermindering van het pand.

Verlenging?

De provincie Drenthe, die aan de verhuisregeling meebetaalt, wil de subsidie eind dit jaar stopzetten. De gemeente Hoogeveen hoopt, samen met andere gemeenten, dat de regeling (opnieuw) wordt verlengd met een jaar.

Het moet ondernemers meer tijd en ruimte geven om een keuze te maken. Gemeenten kunnen op hun beurt effectiever toewerken naar een compacter koopcentrum en -door verhuizing naar het kernwinkelgebied- leegstand tegengaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe