De gemeente De Wolden en Staatsbosbeheer zitten de eigenaar van vakantiepark Van Harte in Echten dicht op de huid. Rond november eindigt de vierjarige gedoogconstructie die het mogelijk maakte arbeidsmigranten op het park te huisvesten. Maar wat gaat daar nu precies gebeuren?

Op een doordeweekse dag heeft de bosparkeerplek achter Van Harte aardig wat lege plekken. Een donkerblauwe Peugeot 407 met een gekreukeld witte kentekenplaat zonder landcode, en twee andere wagens met een Roemeens nummerbord, worden vergezeld door busjes met bestickering van SterkWerk, een uitzendbureau uit het buurdorp Ruinen. Via dit bureau krijgen zo’n dertig Roemenen huisvesting op het park. De meeste van hen zijn overdag aan de slag door heel het land.

Wie buren vraagt wat er zich precies afspeelt op het park, krijgt steevast terug: ,,Dat vragen wij ons ook af.” De buurt volgt de ontwikkelingen rondom het park, als ze al iets te horen krijgt, met argusogen. Gevoed door ervaringen van de afgelopen jaren.

Volksopstand in het klein

In januari 2016 kwam het park bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in beeld als mogelijk asielzoekerscentrum, tot onvrede van omwonenden. Er werd gevreesd voor een grote opvanglocatie in het kleine dorpje: dat zou overlast geven. Er volgde een volksopstand in het klein, met petities, protestborden en spandoeken langs het park en een propvolle raadszaal bij gemeentelijke vergaderingen. Burgemeester Roger de Groot noemde de kwestie de moeilijkste uit zijn eerste termijn.

Voor toenmalig eigenaar Johan Koops was het azc-plan destijds een weg uit de malaise. ,,Het gaat niet florissant met de recreatiesector. Als we dan een kans als deze krijgen, grijpen we die met beide handen aan”, liet hij destijds optekenen in deze krant. Maar alle investeringen van Koops voor het COA ten spijt: de vluchtelingen kwamen er nooit, de toestroom van vluchtelingen vlakte gedurende dat jaar af. (Tekst gaat verder na foto)

loading

Gedoogregeling als pleister

Als pleister op de wond voor Koops werd er dat jaar nog een gedoogregeling in het leven geroepen. Koops mocht voor vier jaar arbeidsmigranten huisvesten om inkomsten te genereren. ,,Om het park een oppepper te geven”, zegt wethouder Gerrie Hempen nu. Samen met Henri Koopmans uit Elim haalde Koops arbeidskrachten uit het voormalig Oostblok naar de huisjes in Echten. Met onder meer geluids- en afvaloverlast tot gevolg, zeggen buren.

De nieuwe inkomsten weerhielden Koops er niet van op zoek te gaan naar een koper. Pas na twee jaar vond hij die. Met liefst zestien partijen zat hij om tafel: allemaal geen zaligmakende plannen voor gemeente en voor de grondeigenaar van Van Harte, Staatsbosbeheer. Uiteindelijk werd het een vreemde eend in de bijt: René Garnier uit de provincie Utrecht. Geen ervaring in de recreatiesector, maar naar eigen zeggen wel een voorliefde voor het ‘weer in de benen helpen’ van bedrijven.

Hij hield de samenwerking met Koops maar kort in stand, waarop hij het beheer van het park over gaf aan het Ruiner uitzendbureau. Van die overlast van destijds is geen sprake meer, maar verder zijn er nog weinig veranderingen doorgevoerd. (Tekst gaat verder na foto)

loading

Potentie

Reden voor de gemeente om weer met de partijen om tafel te gaan. De deal uit het tijdperk Koops verloopt rond november, waarna er alleen nog recreatie op het park zou mogen plaatsvinden. Een gezamenlijke ontmoeting werd half maart ondanks de coronamaatregelen toch ingepland. Door ziekte van de wethouder ging dat niet door. Er staat een nieuw overleg op stapel.

Het is de gemeente er dus duidelijk aan gelegen om het park voor toerisme te behouden. Uit een scan die de provincie Drenthe liet uitvoeren, blijkt Van Harte een locatie met potentie. Godfried Vis, teamleider van Staatsbosbeheer in Zuidwest-Drenthe, onderstreept dat. ,,Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar midden in de natuur een park ligt met zo veel mogelijkheden.” Daarbij investeerde de gemeente flink in een belevingsfietspad naar het park en knapt Staatsbosbeheer een nabijgelegen antieke wachttoren op. Hun oude werkschuur, tegenover het Van Harte, kreeg een horecabestemming.

Volgens Hempen is de nieuwe eigenaar nu aan zet. ,,Als het aan ons ligt, kan het park weer vitaal worden. Maar daarvoor willen we de plannen op papier zien, met een bijbehorende planning.”

En die plannen zijn er, verzekert Garnier. Engelse bush pods: compacte houten hutjes, die zonder fundering kunnen worden gezet. Een idee dat hij meenam van een reis naar Wales. Met allerlei duurzame snufjes, waardoor de cabines zelfvoorzienend worden. Al dreigt het ‘nieuwe normaal’ in de 1,5 metersamenleving roet in het eten te gooien. ,,We moeten even terug naar de tekentafel. Want hoe veel huisjes ik nu kan plaatsen, is even onduidelijk.”

‘Zij hoeven het niet te betalen’

Recreatie is het uitgangspunt van Garnier, waarmee hij een botsing met gemeente en Staatsbosbeheer voorkomt. Voor hen is permanente bewoning namelijk volstrekt onbespreekbaar. ,,Wij houden zeggenschap over de functie van het terrein”, zegt Vis. ,,Dat is wat ons betreft recreatie. De invulling daarvan moet komen van een ondernemer met een goed plan. Marktwerking.” En als een vakantiepark volgens diezelfde marktwerking onhaalbaar blijkt? ,,Dat lijkt ons onwaarschijnlijk”, meent Vis.

,,Dat begrijp ik wel, maar zij hoeven het niet te betalen”, reageert Garnier. ,,Er is door de coronaperikelen een nieuwe situatie ontstaan in het toerisme. Het blijft gissen hoe het op langere termijn zal uitwerken.” Volgens hem behoort de verkoop van vakantiewoningen, in plaats van verhuur, ook tot de mogelijkheden.

En als Garnier toch een poos door zou willen met huisvesten van arbeidsmigranten? ,,Dan moet hij een verdomd goed plan hebben”, zegt Vis. Maar Garnier blijft er nuchter onder, ook als hem gevraagd wordt wat hij doet als de migranten gedwongen moeten vertrekken. ,,Ik ga mij niet druk maken om zaken die nu niet aan de orde zijn.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe