Koper stelende pechvogels mogen van geluk spreken

Een 25-jarige man uit Dedemsvaart kreeg vrijdag een onvoorwaardelijke werkstraf opgelegd van 40 uur voor poging tot diefstal van koper. Zijn 25-jarige kompaan uit De Krim kwam er vanaf met een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De twee probeerden in juli een koperen kabel uit de grond te trekken bij een leegstaand industrieel pand in Coevorden. Het duo slaagde daar echter niet in, de politie wist de twee dieven op heterdaad te betrappen.

Tragisch

Wat vooral opviel aan het verhaal dat de twee verdachten hielden in de rechtszaal, was de tragische omstandigheden die hun beide levens kleurden. De man uit De Krim was uit zijn woning gezet vanwege wietteelt, kampte met ghb- en speedverslavingen, en zijn huwelijk ging niet door. De man zat bovendien in een rolstoel als gevolg van een infectie die hij had opgelopen in het ziekenhuis na afloop van een teenoperatie.

Zijn makker stond er weinig rooskleuriger voor: zijn lichaam was getekend door de huidaandoening psoriasis, als gevolg van stress door de hartaanval van zijn vader en de rechtszaak zelf. Beide gaven geldgebrek op als reden om uit stelen te gaan.

Geluk bij ongeluk

De rechter sprak van een geluk bij al dat ongeluk. „Normaliter staat een kabel als deze nog gewoon onder stroom. U was hier bijna niet geweest.” De rechter legde twee verschillende straffen op, omdat de man uit De Krim al eerder een werkstraf had ontvangen voor een gelijksoortig feit in Zwolle. Volgens de nieuwe regelgeving mag de rechter dat niet nogmaals doen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.