Korenfestival ten bate van Stichting Opkikker

Een bijzonder korenfestival vindt zaterdag plaats in de Bonte Wever in Assen. Bijzonder om meerdere redenen, vertelt mede-organisator Gea Wolters van de Stienstraband.

Mevrouw Wolters, vertel.

„De Stienstraband in Assen, een trommelband met mensen met een verstandelijke beperking, en het Shantykoor in Rolde organiseren samen een reeks concerten waarvan de opbrengst naar Stichting Opkikker gaat. Het Koren MuziekFestival aanstaande zaterdag is het hoogtepunt van deze reeks. Negen koren en een dansgroep uit Delzijl, Assen, Emmen, Rolde, Peize en Zweelo treden dan op, van 14.00 uur tot 22.00 uur. ‘s Avonds is er een kunstverloting en om half 10 is de grand finale: de Stienstraband en het Shantykoor spelen dan vier gezamenlijke nummers waarbij alle andere koren kunnen aansluiten. We hopen op een slot van 300 muzikanten. Harm Dijkstra praat de dag aan elkaar.”

En wat is zo bijzonder aan dit korenfestival?

„Er komt een verscheidenheid aan koren langs, waarbij de leeftijd van de deelnemers varieert van heel jong tot heel oud. We verwachten dan ook een gemêleerd publiek. Daarnaast is de samenwerking tussen de koren die het organiseren uniek. Hoewel de vrijwilligers van de Stienstraband en het Shantykoor de organisatorische taken op zich nemen, zijn het de muzikanten van de Stienstraband die op de voorgrond worden geplaatst. We willen deze jongens en meisjes wat eigenwaarde meegeven. Van kijk, jullie doen dit zelf. De cultuurverschillen tussen de koren zijn natuurlijk heel erg groot, maar muziek verbindt. Dat is heel mooi om te zien. Verder is de doelstelling bijzonder. We doen dit niet voor onszelf, maar voor een ander.

Want waarom gaat de opbrengst juist naar Stichting Opkikker?

„De voorzitter van het Shantykoor Rolde en ikzelf hebben beiden ervaring met de stichting, helaas. Mijn zoon is chronisch ziek en heeft zelf een keer een Opkikkerdag gehad. Hij zit overigens ook in de Stienstraband. De voorzitter van het Shantykoor in Rolde heeft hetzelfde beleefd met zijn kleinzoon. Zo was de keuze voor een goed doel snel gemaakt. De muzikanten van de Stienstraband vinden het doel ook helemaal geweldig. Ze hebben echt wel dat niveau om te weten waar ze voor staan zaterdag. Mijn zoon vraagt steevast: ‘Wanneer hebben we nou de Opkikker?’ Zo noemt hij het zelf. Hij kijkt er enorm naar uit. Net als de andere muzikanten.”

En hoe klinkt dat: 40 mensen met een verstandelijke beperking die op trommels spelen?

„Ha ha, hartstikke leuk! Soms een dikke chaos, maar verder een prima niveau. Het zijn vaak mensen die een erg goed ritmegevoel hebben en daarom ook op zoek gaan naar zo’n band. Ik vind het heel knap wat ze doen. Ze doen alles op gehoor.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.