Kort geding dreigt voor Tynaarlo: Albert Heijn wil snel bouwen op terrein Prins Bernhardhoeve

Het geduld van Hans Hendrikse van de Albert Heijn in Zuidlaren is op. Zijn advocaat dreigt met een rechtszaak als de gemeente geen medewerking verleent aan de bouw van een tijdelijke supermarkt op het terrein van de Prins Bernhardhoeve (PBH) in Zuidlaren.

SOMMATIEBRIEF staat boven de aangetekende brief die raadsman Jan van Oosten uit Amsterdam namens Hendrikse, franchisenemer van Albert Heijn Zuidlaren, en Ahold Vastgoed naar B en W van Tynaarlo heeft gestuurd.

Streep door vergunning

AH pikt het niet dat het college feitelijk een streep haalde door de vergunning die Hendrikse al in 2014 kreeg voor een tijdelijke winkel. Die zou op het PBH-terrrein komen in afwachting van een groot nieuwbouwplan voor het hele terrein.

AH wil dat de gemeente grond op het PBH-terrein verhuurt voor de tijdelijke winkel. Het college meldt de stap van Albert Heijn in een brief aan de raad. De nieuwe wethouders blijven bij hun standpunt: een tijdelijke winkel past niet meer in de nieuwe gemeentelijke plannen.

De maat was vol

Hendrikse heeft lange tijd geprobeerd er met de gemeente in den minne uit te komen, schrijft de advocaat. Maar de maat was vol toen hij in juli dit jaar van het nieuwe college nog eens te horen kreeg dat een tijdelijke winkel er niet in zit.

Die tijdelijke winkel zou er niet meer kunnen komen omdat de gemeente nieuwe plannen heeft met het PBH-terrein. Daar zouden nu ook de Jumbo en een prijsvechter als de Aldi moeten komen. Dan past het niet om AH een voorkeurspositie te geven, redeneert de gemeente. AH zou samen met de gemeente en de andere supermarkten werken aan het plan en daarmee de tijdelijke winkel hebben opgegeven.

Dit wijst Van Oosten van de hand. AH zou alleen van de tijdelijke winkel afzien als de drie nieuwe supermarkten op korte termijn gerealiseerd worden. Daar ziet het nu niet naar uit.

In de weg tijdens bouw

B en W van Tynaarlo stellen ook dat de tijdelijke winkel letterlijk in de weg zal staan tijdens het bouwproces. ,,Wij zien de uitkomsten van een eventuele gerechtelijke procedure met vertrouwen tegemoet’’, luidt de laatste regel.

GroenLinks en de PvdA hebben in de raad vragen gesteld over de gang van zaken.,,Onverkwikkelijk’’, noemt fractieleider Klaas Kuipers van GroenLinks de dreigende rechtszaak. Hij ziet echter nog een gaatje. ,,We hebben gevraagd of er ook een alternatieve locatie te bedenken is voor de tijdelijke winkel. Het college antwoordt dat AH daar niet om gevraagd heeft, maar dat ze er zeker serieus naar kijken als AH dat wel doet. Ik weet zo geen alternatieve locatie, maar misschien ligt daar de oplossing.’’

Van Oosten trok eerder samen met gemeente op

Volgens Jan van Oosten zit hier inderdaad een uitweg. ,,Maar de gemeente moet komen met een voorstel. Het is de omgekeerde weg als Hendrikse dat moet doen. Hij heeft al jaren die vergunning, die is in 2015 onherroepelijk geworden door een uitspraak van de rechter. Nota bene in een rechtszaak aangespannen door een concurrerende supermarkt waarin ik samen met ambtenaren van de gemeente de bouwvergunning verdedigd heb. Het PBH-terrein is heel groot, ik zie niet in waarom de tijdelijke winkel in de weg zou staan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.