Kosten verplaatsen raadszaal Hoogeveen minimaal acht ton

Aan het voorstel om de Hoogeveense raadszaal naar de burgerzaal te verplaatsen, als onderdeel van een multifunctionele ruimte in het gemeentehuis, hangt een stevig prijskaartje.

Het voordeligste gekozen scenario behelst een investering van zo’n 800.000 euro, oplopend tot een variant van 962.500 euro. De gemeenteraad kan zich er op donderdag 6 oktober voor het eerst over uitspreken. Er wordt dan nog geen besluit genomen, dat gebeurt pas in januari 2017.

De politiek buigt zich eerst over de vraag of verplaatsing van de raadszaal naar beneden een goede stap is. En zo ja, wat de financiële gevolgen zijn van de drie scenario’s die nader worden uitgewerkt. Verder is de vraag of er nieuw meubilair moet worden gekocht of dat de huidige tafels en stoelen weer worden gebruikt.

Gedateerd

Aanleiding voor herinrichting van de raadszaal is de wens van raadsleden om elkaar goed te kunnen zien: face to face. Nu zitten de politici achter elkaar. Maar er is meer: de raadszaal op de bovenverdieping is gedateerd en de beeld- en geluidsvoorzieningen verre zijn van optimaal. Ook laat de toegankelijkheid te wensen over, vooral voor mensen met een beperking.

Een werkgroep, bestaande uit gemeenteraadsleden en een wethouder, wilde breder naar de situatie kijken en betrok de burgerzaal er ook bij als mogelijke locatie voor de nieuwe raadszaal. Daar kunnen de ‘bestuurlijke innovatie en overheidsparticipatie’ beter tot hun recht komen, is de gedachte. De keuze voor een ovale/ronde opstelling in het ‘kloppende hart’ van de organisatie, als onderdeel van een multifunctionele ruimte, biedt volgens de werkgroep de meeste voordelen.

Aanpak van de raadszaal ligt per definitie politiek gevoelig. De laatste, grootscheepse opknapbeurt was in 2004. Toen was de noodzaak groter, omdat de raadszaal niet brandveilig bleek. Om die situatie te verbeteren moesten onder meer een extra brandtrap en een vluchtroute aangebracht worden. Ook werd het meubilair vervangen. Totale kosten: 450.000 euro.

Kosten

De nu voorgestelde verplaatsing en herinrichting van de raadszaal kost ongeveer het dubbele. Er zijn maar liefst twaalf scenario’s beschreven en globaal doorgerekend. Het veruit goedkoopste alternatief, aanpassing van de huidige raadszaal, kost zo’n 150.000 euro. Volgens de werkgroep is de meerwaarde van deze investering echter klein.

Indien de raad kiest voor een nieuwe raadszaal beneden, dan kan de zaal boven opnieuw worden ingericht. Daar bestaan wel ideeën voor, maar de precieze invulling en financiering is voor later orde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.