Tegen een 25-jarige man is een jaar gevangenisstraf geëist voor een poging tot zware mishandeling van een medebewoner van een instelling voor begeleid wonen in Assen. De verdachte verklaarde dinsdag bij de rechtbank dat hij boos was omdat het slachtoffer bewust de warme kraan had aangezet. ,,Daardoor stond ik onder een koude douche en dat was al vaker gebeurd.”

De man zei dat hij de bewuste dag erg gespannen was, omdat hij net een zware traumabehandeling achter de rug had. Zijn broer, een hoofdagent, was betrokken bij een familiedrama in Dordrecht. De agent schoot in september 2019 zijn vrouw en twee kinderen dood en maakte daarna een einde aan zijn leven. ,,Hij was een voorbeeld voor mij. Het is een hele klap geweest.”

Ook voor het drama had de verdachte al de nodige problemen met ernstige verslaving. Ook heeft hij door misbruik in zijn jeugd trauma’s opgelopen. Juist daarom woonde hij ook onder begeleiding.

Meerdere vuistslagen in het gezicht en schopt tegen het hoofd

Over de mishandeling van de medebewoner op 31 oktober vorig jaar, zei hij: ,,Het is helaas uit de hand gelopen. Had ik maar kunnen weglopen. Ik had veel aan mijn hoofd. Ik heb hulp nodig. Ik wil dit niet weer laten gebeuren.”

Volgens de officier van justitie blijkt uit camerabeelden van de mishandeling dat de verdachte het slachtoffer uit het niets een vuistslag geeft. ,,En daarna nog meerdere vuistslagen in het gezicht. Het slachtoffer doet niets terug. Hij valt eigenlijk als een boom naar voren. Terwijl hij op de grond ligt wordt nog twee keer op zijn gezicht gehamerd. Ook gaf de verdachte, die badslippers droeg, een keer een schop tegen het hoofd.”

Behandeling nodig

De officier houdt er bij haar strafeis rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De man is licht verstandelijk beperkt en heeft meerdere psychische stoornissen. Deskundigen stellen dat hij moeilijk om kan gaan met conflicten. Zij vinden dat de man behandeld moet worden. Van de twaalf maanden cel is vijf maanden voorwaardelijk geëist. Hij moet zich van de officier verplicht laten behandelen in een kliniek. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe