Krachten bundelen tegen gatenbeveiliging

Tynaarlo, Assen, Aa en Hunze en Noordenveld krijgen naast een gezamenlijke security officer ook een gegevensbeheerder om informatie beter te beveiligen.

Uit onderzoek van de Rekenkamercommissie Assen blijkt dat de gemeente kwetsbaar is op het gebied van informatiebeveiliging. Het bedrijf Insite Security deed in september en oktober onderzoek en het beveiligingsniveau van de gemeente werd beoordeeld als ‘zeer onveilig’. Donderdagavond werd de geheimhouding op het onderzoek opgeheven door de gemeenteraad. ,,We hadden tijd nodig om de grootste gaten te dichten’’, zegt teamleider beheer Ans Timmerman.

Mystery guest

De problemen waren groot. Uit analyse bleek dat de wachtwoorden vaak niet voldoen aan de criteria. Een mystery guest kon eenvoudig het gemeentehuis binnen wandelen door mee te lopen met werknemers. Op bureaus en kasten werden diverse documenten gevonden met vertrouwelijke informatie en werkstations werden niet altijd afgesloten.

Gegevensbeheerder

Een van de maatregelen van Assen is het aanstellen van een gegevensbeheerder. Hij of zij houdt binnen de organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze gegevensbeheerder deelt Assen straks met Tynaarlo, Aa en Hunze en Noordenveld.

Stap verder

Maar de gemeente Assen wil nog wel een stap verder gaan. Donderdag opperde GroenLinks om de krachten met andere gemeenten te bundelen. Wethouder Maurice Hoogeveen (D66) omarmt dat idee. ,,Samenwerken en elkaar controleren houdt je scherp. Je moet voorkomen dat je kennis veroudert.’’ Dat kan met andere gemeenten, maar eventueel ook met de klantenkring van Insite Security, vertelt Hoogeveen. ,,Daar moeten we het binnenkort maar eens over hebben.’’ De grootste problemen zijn inmiddels opgelost. Zo is verouderde apparatuur vervangen en werkt Assen met versleutelde USB-sticks. Ook worden medewerkers geïnterviewd over informatiebeveiliging. Aan het einde van dit jaar moet 85 procent van de problemen zijn opgelost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.