Krachtige vuist wil minister Kamp het licht laten zien

Het moet een krachtige vuist worden tegen de ‘onverzettelijke overheid die nog steeds weigert haar heilloze en achterhaalde windplannen los te laten’. Te beginnen in Drenthe en Groningen. Daarna volgt de rest van Nederland.

Dat stelt het Sociaal Energielandschap, de stichting in oprichting waarvoor onlangs in Eext het fundament werd gelegd. Jan Nieboer, erkend tegenstander van windenergie op land en groot voorstander van zonne-energie, is de initiatiefnemer.

Zon in plaats van wind

Nieboer: ,,Steeds meer Nederlandse burgers zien de financiële haalbaarheid van zonne-energie in combinatie met de prima rendementen als een heel goede investering. Zo goed zelfs, dat ze bereid zijn deze installaties zonder enige vorm van subsidie aan te leggen bij of op hun woningen en bedrijven.’’

Nieboer bevindt zich in goed gezelschap. In de denktank, die leidde tot de oprichting van het Sociaal Energielandschap, zaten onder anderen de hoogleraren Herman Broring, Albert Koers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) en auteur van het boek Windenergie en de overheid, en Frans Stokman, die zich op tal van terreinen inzet voor het verduurzamen van de wereld.

Landelijk

De ambities van de stichting reiken dan ook verder dan de Veenkoloniën, Oostermoer en delen van Zuidoost-Drenthe, waar de provincie – op last van minister Henk Kamp – gebieden heeft aangewezen voor het plaatsen van windmolens.

,,Dit verhaal moet landelijk worden verteld. Veel mensen zijn niet alleen mordicus tegen windturbines, maar de techniek is ook nog eens hopeloos achterhaald. Wij hebben laten onderzoeken dat bij het plaatsen van windturbines, volgens het plan dat er nu ligt, in Drenthe bijna 230 hectare goede landbouwgrond voor eeuwig verloren gaat door de aanleg van wegen en andere verharding. Bij zonne-akkers is het goed mogelijk onder de panelen gewassen te verbouwen. De Nederlandse landbouw is heel innovatief.’’

De missie is om de ‘ongekende mogelijkheden van de zon’ overal onder de aandacht te brengen. ,,En als minister Kamp het ook snapt, mag hij wat mij betreft als de zonnekoning de boeken ingaan’’, aldus Nieboer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.