Waar moeten ze naartoe, de krakers die van de rechter de bedrijfswoning van de voormalige autosloperij Doldersum in Assen moeten verlaten? We gingen bij ze op bezoek.

Twee winkelkarretjes, één van Albert Heijn en één van Jumbo, staan op de oprit. De bladblazer en een paar grote boren liggen in de kamer op de bank. ,,Ik ben mijn gereedschap bij elkaar aan het pakken. Als we toch uit het huis worden gezet, wil ik mijn spulletjes veiligstellen”, zegt Rene van der Molen (34). Hij is één van de drie krakers die woont in de oude bedrijfswoning van de voormalige autosloperij Doldersum in Assen.

Afgelopen week bepaalde de rechter dat de krakers de woning aan de Plesmanstraat moeten verlaten. De huidige eigenaar, het bedrijf Ronar uit Tubbergen, heeft de grond op het bedrijfsterrein verkocht en moet het perceel volgens het koopcontract deze maand schoon van gebouwen opleveren. De krakerswoning en drie schuren wil Ronar daarom zo snel mogelijk slopen.

Brief deurwaarder

De brief van de deurwaarder ligt op de kamertafel in de gekraakte woning. Op 30 juni moeten Rene en zijn twee kompanen het pand hebben verlaten. Zo’n twee jaar hebben ze in de bedrijfswoning geleefd. ,,We willen hier graag blijven. Het is een ruime woning met vier slaapkamers. Meestal verbleven we hier met drie, vier man en enkele keer met zes. Dat was wel een beetje te gek”, zegt Rene.

Een van de drie krakers heeft onderdak gevonden in de Rolderstraat. Maar waar moeten Rene en Mark Scholtens (41) straks heen? Ze hebben geen idee. Rene: ,,Ik denk dat ik maar weer een ander pandje kraak. Ik wil graag een dak boven mijn hoofd. Ik heb ook in een tent in een bosje in Assen geslapen. Ik werd steeds verjaagd. Dat wil ik niet weer. Ik moet verder met mijn leven.”

Nachtopvang

Mark Scholtens denkt dat hij voor de nachtopvang aan het Havenkanaal kiest. Hij zegt daar niet gelukkig mee te zijn, want er gelden strenge regels. ,,Maar wat moet ik anders?” Door de week zit Mark bij de dagbesteding, waar hij een maaltijd krijgt.

Ze hebben nog een beetje hoop op hun plek te kunnen blijven. Mark: ,,Hier zitten zwaluwnestjes, steenmarters en zeldzame vleermuizen. Dat zijn beschermde dieren. Die mag je niet zomaar verjagen. De vleermuizen zijn best groot trouwens. Ze vliegen ‘s avonds over en verblijven hier in de gebouwen.” En er zit volgens hem asbest in de grond en in de schuren. Maar ja, de rechter heeft gesproken.

We komen uit detentie

Hoe is het gekomen dat de mannen dakloos zijn geworden? Mark: ,,We komen beiden uit detentie, zo’n drie jaar geleden. Dan moet je een heleboel papieren invullen, heb je geen geld, word je slecht begeleid en beland je bij het Leger des Heils of bij de noodopvang.” Rene: ,,Daar moet je tegen kunnen. Ik kon dat niet. Je mag niets meenemen naar je kamer, maar er zitten ook alcoholisten en drugsverslaafden. Ze jatten je van alles af, zelfs je sokken en onderbroeken.”

De twee krakers zeggen nog geld van de gemeente tegoed te hebben. Zeven maal 700 euro per maand en tien maal 700 euro. Mark: ,,Daar zouden we een woning van kunnen huren. Dan heb je een vast woonadres en kun je een uitkering aanvragen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe