Krappe riolering nekt Zuidlaren

Wateroverlast blijft voorlopig een probleem in de Beukenlaan en omgeving in Zuidlaren. Het hele rioolstelsel moet gerenoveerd zijn voordat dit is opgelost.

Overstroming

Hoewel ze al een nieuwe riolering hebben, kregen de inwoners van de Beukenlaan in de nacht van zaterdag op zondag toch te maken met een overstroming. ,,Helaas is de riolering elders in de wijk nog niet vervangen’’, stelt woordvoerster Nicolette Vermeulen van de gemeente Tynaarlo. ,,Daar liggen nog te smalle buizen voor stortbuien zoals die zich afgelopen weekeinde hebben voorgedaan. Pas als het hele stelsel is vernieuwd, zullen de problemen verleden tijd zijn.’’

Nu extreme stortbuien door de klimaatverandering zich steeds vaker gaan voordoen, is het zaak de riolering bij de tijd te brengen. De gemeente Tynaarlo legt niet alleen bredere rioolbuizen aan, ook krijgen woningen gescheiden afvoersystemen voor hemelwater en voor afvalwater uit de wc, douche en keuken. Dit vergroot niet alleen de capaciteit, het voorkomt ook dat hemelwater vervuild raakt en gezuiverd moet worden.

Vervangen

Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat het hele rioleringsstelsel in de buurt vervangen is. Tot die tijd hebben de bewoners weinig ander alternatief dan zandzakken voor de deur te leggen bij hevige regenval.

Veel rioleringsstelsels zijn in de jaren vijftig en zestig aangelegd, weet Vermeulen. ,,En een buis gaat een jaar of zestig mee. Er zijn dus wel meer plekken waar de riolering aan vervanging toe is. Dit is ook de oorzaak dat de rioolrechten nogal stijden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.