De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) Assen kreeg in de afgelopen weken 80 procent minder klanten met schulden dan normaal. ,,Heel opvallend, juist in deze coronacrisis”, vindt directeur Jan Tingen.

De GKB Assen werkt voor negen gemeenten in Drenthe (alleen niet voor Emmen, Coevorden en Midden-Drenthe), Westerkwartier, Stadskanaal en Westerwolde in Groningen en gemeenten in de kop Overijssel. Een gebied van 400.000 inwoners.

Directeur Tingen maakt zich zorgen en vreest dat mensen met schulden de vraag om hulp te lang uitstellen. ,,Normaal komen er twintig mensen per week om steun vragen, nu zijn dat er vier. En dat al vijf weken lang. Als je de huur van je woning of bedrijfspand niet meer kunt betalen, kun je wachten tot de deurwaarder aanklopt, maar beter is je direct bij ons te melden. Dan kunnen we vroegtijdig helpen.”

Recorddaling

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent is gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. Een recorddaling, die voor meer dan de helft het gevolg is van huishoudens die minder uitgegeven door de coronacrisis.

De verwachting was dat veel huishoudens in financiële problemen zouden komen, zegt Tingen. ,,Ik verwachtte dat ook. Mensen zouden hun baan verliezen en zzp’ers zouden zonder werk komen te zitten. Maar ik zie dat niet in de cijfers van de GKB terug. Collega’s in het land zien hetzelfde beeld. Is het stilte voor de storm en krijgen we na zomer een hausse aan hulpaanvragen?”

Meningen verdeeld

De meningen daarover zijn verdeeld, weet Tingen. ,,Sommigen denken dat mensen pas over zo’n vier jaar in problemen komen door betalingsachterstanden. Anderen verwachten dat mensen de komende maanden al met financiële problemen te maken krijgen. Dat kan zijn omdat mensen hun baan verliezen en voor sommige zzp’ers is er door de coronacrisis minder werk. Ik vrees dat we het na zomer heel druk krijgen en een inhaalslag moeten maken”, zegt de directeur.

Hij denkt na de zomervakantie extra mensen te moeten inzetten om alle aanvragen aan te kunnen.

Extreem

De hittegolf van de afgelopen weken draagt er volgens Tingen aan bij dat er minder hulpaanvragen zijn, maar zo extreem als het nu is heeft hij niet eerder meegemaakt. ,,Als het te warm is zeggen we tegen elkaar dat we een tandje kunnen terugschakelen en met een gerust hart op vakantie kunnen. Maar nu hebben we nauwelijks iets te doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe