Krijgen moordbroers uit Hoogeveen levenslang?

Levenslang is volgens het Openbaar Ministerie de enige straf die recht doet aan de ,,gruwelijke moorden” die door de broers Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen zijn gepleegd.

Donderdag wordt duidelijk of het gerechtshof in Leeuwarden ook vindt dat de broers levenslang verdienen of dat het hof tot een andere straf komt. De rechtbank in Assen oordeelde eind 2015 dat voor ex-militair Admilson R. (33) een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. R. is schuldig bevonden aan drie roofmoorden: op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (allebei 77) uit Exloo en Berend Smit (55) uit Dwingeloo.

Drievoudige moord

Maar R. kreeg geen levenslang. De rechtbank vond dat de levenslange gevangenisstraf niet kon worden opgelegd, omdat in Nederland niet voldaan werd aan de eisen van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). De ex-militair werd veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs en zijn jongere broer tot dertig jaar. Tegen beide mannen was, net als nu in hoger beroep, levenslang geëist voor drievoudige moord.

Het vonnis van de rechtbank zorgde voor veel politieke commotie. Het was voor het eerst dat een rechtbank zich zo onomwonden uitsprak tegen de manier waarop levenslang werd uitgevoerd. Er volgde ook een arrest van de Hoge Raad, waarin staat dat levenslang in Nederlandin strijd was met het EVRM omdat een veroordeelde geen enkel perspectief had op vrijlating. Toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie voerde knarsetandend veranderingen door.

46 veroordeelden in Nederland met levenslang

Een gevangene die tot levenslang veroordeeld is, kan nu na 25 jaar in theorie toch vrijkomen. In theorie, want de praktijk moet nog uitwijzen of dat ook gebeurt. In Nederland zitten 46 mensen een levenslange gevangenisstraf uit. Een speciaal adviescollege beoordeelt op basis van strenge criteria of een levenslang veroordeelde geschikt is voor een re-integratietraject ter voorbereiding op een mogelijke terugkeer in de maatschappij. Er wordt ook gesproken met de nabestaanden van de slachtoffers van de veroordeelden.

Het adviescollege is nu een jaar bezig. Onlangs werd bekend dat er drie zaken van levenslang gestraften in behandeling zijn. Om welke zaken het gaat, is geheim. Uiteindelijk wordt advies uitgebracht aan de minister van Justitie. De minister kan het advies naast zich neerleggen en dus het traject naar terugkeer in de maatschappij blokkeren.

Strafpleiter Anker vindt dat rechter moet oordelen, niet minister

Het vetorecht van de minister maakt volgens advocaat Wim Anker dat ook de nieuwe uitvoering van levenslang nog aan alle kanten rammelt. De Friese strafpleiter vindt dat een rechter en niet de minister moet oordelen over een levenslang gestrafte. ,,De minister heeft vanaf 1986 nooit gratie verleend aan een levenslange gestrafte. Wij verwachten niet, gezien het huidige politieke klimaat, dat de minister ineens een heel andere koers gaat varen.”

Hof doet uitspraak in zaak Hoogeveense broers

Anker is advocaat van Marcos R. (32), de jongste broer. Donderdagmiddag is in de zaak van beide Hoogeveense broers het woord aan het hof. Of in de uitspraak wordt ingegaan op de juridische discussie over levenslang is afwachten. Allereerst is de vraag of het hof - net als het Openbaar Ministerie en de nabestaanden van de slachtoffers - vindt dat de broers een levenslange gevangenisstraf verdienen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.