De ‘puzzelmoord’ op Halil Erol uit Steenwijk staat bekend als een van de meest lugubere moorden in de afgelopen jaren. Morgen verschijnt verdachte Matthias M. (43) voor de rechter. Krijgen nabestaanden na jaren eindelijk de verlossende antwoorden op deze vijf vragen?

In juni 2010 en 2013 worden op verschillende plekken zakken met lichaamsdelen gevonden van Erol. De politie houdt in de loop der jaren meerdere verdachten aan. Meestal komen die na enkele dagen weer op vrije voeten. In juni 2019 wordt ex-tbs’er Matthias M. gearresteerd, de man die donderdag voor de rechter staat.

De mysterieuze puzzelmoord is tien jaar na dato nog altijd omgeven door raadsels. Gaat M. de antwoorden op de onbeantwoorde vragen van nabestaanden geven? Dit zijn de vijf belangrijkste vragen waar nog geen antwoord op is.

1. Waarom werd Halil Erol vermoord en waarom is zijn lichaam op zo’n gruwelijke manier toegetakeld?

Op die vragen willen ook de nabestaanden graag antwoord. Een duidelijk motief is nooit boven water gekomen. Tot tweemaal toe suggereren de opsporingsautoriteiten dat Erol mogelijk betrokken was bij hennepteelt. Het verwijderen van het hoofd en handen na een misdrijf zou bovendien kunnen passen bij het werk van een criminele organisatie.

Voor dat verhaal is ook geen enkel bewijs naar voren gekomen. Een ander motief bevindt zich in de persoonlijke levenssfeer. Erol was net gescheiden en had het er moeilijk mee. Verdachte M. was goed bevriend met de ex van Erol. Heeft M. voor die ex Erol uit de weg geruimd?

2. Waar en wanneer is hij precies vermoord?

Zelfs het moment van overlijden van Erol staat niet vast. Wel is zeker dat hij begin februari 2010 voor het laatst in leven is gezien. In de dagvaarding tegen M., die eerder door de aanklager werd uitgesproken, staat dat Erol ergens tussen 6 februari 2010 en 22 juni 2010 moet zijn omgebracht.

Die dag in juni werd de eerste zak met lichaamsdelen van Erol gevonden. Het voormalige huis van M. in Meppel is uitgebreid onderzocht, maar lijkt niet de moordplek te zijn. In 2017 werd na een arrestatie van een vrouw ook een huis in Groningen minutieus onderzocht op bloedsporen. De politie had een tip gekregen dat het lichaam van Erol daar in stukken was gezaagd. Maar de zoektocht leverde niets op.

Advocaat Sébas Diekstra, staat de ouders, broer en zus van het dodelijk slachtoffer bij. Hij laat weten: ,,Het gemis van Halil is nog altijd verschrikkelijk voor de nabestaanden. Daar komt nog bij dat zij al meer dan tien jaar in tergende onzekerheid verkeren over de exacte toedracht. Zij zijn voornemens dit leed onder woorden te brengen tijdens hun spreekrecht.’’

3. Waar zijn het hoofd en de handen van Erol gebleven?

Het lichaam van Erol is na zijn verdwijning in stukken gesneden en de lichaamsdelen zijn vervolgens verstopt. Een aantal maanden na de verdwijning vindt een medewerker van het waterschap een zak in een beekje bij Steenwijk met daarin voeten, armen en bovenbenen.

De lichaamsdelen blijken van Erol te zijn. In 2013 vinden wandelaars in het natuurgebied nabij Wanneperveen een zelfde soort zak met de romp van Erol. De handen en het hoofd zijn echter nooit teruggevonden.

4. Is Matthias M. (alleen) betrokken bij de moord?

Verdachte Matthias M. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben, hoewel er dna-materiaal van hem is gevonden op de dekbedhoes en een IKEA-stoelhoes waarin de lichaamsdelen zijn verpakt. En kon M., ex-tbs’er na een eerdere moord, de moord in zijn eentje plegen?

Er lijkt sprake van een doorwrocht plan met een heus dwaalspoor. De politie vindt de auto van Erol uitgebrand terug in Groningen, de kentekenplaten worden in Rotterdam en Zoetermeer geflitst. De telefoon van Erol straalt kort na zijn verdwijning aan in België. Daarnaast zijn de ex-vrouw van Erol en de voormalige vriendin van Matthias M. ook nog verdachte in de zaak.

5. Hoe zit het met deze andere verdachten?

Naast Matthias M. zijn vorig jaar ook twee andere verdachten aangehouden. De ex-vrouw van Erol is in 2010 aangehouden en later, in juni vorig jaar, nog eens. Een paar maanden later pakte de politie ook de toenmalige vriendin van Matthias M. op. Beide vrouwen kwamen vrij. Ze zijn nog wel verdachte, laat het Openbaar Ministerie Oost-Nederland weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe